logo F1online.skF1online.sk

Piastri sa v kvalifikácii trápil, no je možné, že ju obetoval pre nedeľu

Oscar Piastri
© X/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerlvčera 11:32

Oscarovi Piastrimu víkend v Austine nevychádza podľa predstáv. Po zbabranej šprintovej kvalifikácii to v jeho podaní bolo v sobotu o niečo lepšie, no podobne ako v Singapure, aj teraz bude štartovať pomerne ďaleko za svojím tímovým kolegom.

Austrálčan sa hľadal v Q1, keď v závere trochu tŕpol na dvanástom mieste, v Q2 už z toho bol bezpečný postup. Jediný pokus v Q3 mu zaistil piatu priečku, odkiaľ bude ťažké priamo zasiahnuť do bitky na čele či akokoľvek pomôcť Landovi Norrisovi.

„Väčšinu kvalifikácie som sa naozaj trápil, v aute som sa necítil komfortne. Správalo sa nepredvídateľne,“ povzdychol si Oscar Piastri.

Odkedy z McLarenu zaznelo, že by tím mohol uprednostniť Landa Norrisa v snahe rozdúchať boj o jazdecký titul, nedokázal Piastri priamo pomôcť svojmu tímovému kolegovi. V Baku naopak Norris pomohol Piastrimu, a v Singapure zase Austrálčan po nevydarenej kvalifikácii jazdil ďaleko za Landom.

„Nezažil som ľahkú kvalifikáciu, preto je aj piate miesto solídnou štartovou pozíciou. Z kvalifikácie sme asi vyťažili maximum. Nie je to ideálne, no stále sa odtiaľ dá pretekať,“ pokračuje rodák z Melbourne.

V šprinte sa Oscar po štarte z hĺbky poľa dokázal vyšplhať na desiatu priečku, a podľa slov jeho inžiniera mal tempo porovnateľné so špičkou. To by mohlo byť povzbudenie pre dnešné preteky.

„Tempo v šprinte na čistom vzduchu bolo pre mňa rozhodne povzbudzujúce. Aj Ferrari však bolo veľmi rýchle, Max taktiež. Očakávam teda tesnú bitku na čele, uvidím, na čo budem mať,“ doplnil austrálsky mladík.

Slabší kvalifikačný výkon možno prisudzovať aj tomu, že Piastri zvolil nastavenie viac na preteky než na výkon na jedno kolo. „Po šprinte sme urobili určité úpravy na nastavení auta. Lando maximalizoval výkon, kým Oscar má potenciál, z ktorého by sme mohli vyťažiť v pretekoch. Posnažíme sa pochopiť manažment pneumatík. Čakajú nás tesné a zaujímavé preteky, kde to bude tesné medzi nami, Ferrari, Mercedesom i Red Bullom,“ vyhlásil šéf tímu Andrea Stella.

Súvisiace články

Diskusia