logo F1online.skF1online.sk

Alonso sa po šprinte vyhrážal Lawsonovi, že si naňho počká. V kvalifikácii to aj urobil

Liam Lawson a Fernando Alonso
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 03:44

Liam Lawson nezažíva najpríjemnejší návrat do Formuly 1. Nielenže ho hneď čaká výmena všetkých mysliteľných komponentov pohonnej jednotky a štart z konca poľa, ale ešte sa dostal do konfliktu s najstarším mužom na rošte a majstrom zákulisných hier Fernandom Alonsom. Ten, zdá sa, vzal osobne Lawsonovu agresívnu obranu v sobotnom šprinte v súboji o bezvýznamné šestnáste miesto.

Kritici šprintu hovoria, že jazdci od deviateho miesta nižšie nemajú o čo hrať a budú len krúžiť. Nuž, minimálne v Austine sa to nepotvrdilo. Oscar Piastri tvrdo zápasil s Júkim Cunodom, aj keď ani jeden z nich nemal šancu na body. Ešte tvrdšie – a zbytočnejšie – si to rozdávali Fernando Alonso a Liam Lawson.

Áno, Novozélanďan sa bránil tvrdo a veľmi neskoro, ale to zaujímavé ešte len malo prísť. Fotografi totiž zachytili oboch vo veľmi emotívnej konverzácii po skončení šprintu. Zvlášť Alonso vyzeral byť poriadne naštvaný. Podľa slov Lawsona však bol výraz španielskeho matadora nič v porovnaní s jeho vyjadrovaním.

„Povedal, že si na mňa počká a asi aj dodržal svoje slovo,“ skonštatoval novozélandský mladík pred novinármi. „Bol naozaj naštvaný, ale ja celkom neviem prečo. Bojovali sme o šestnáste miesto, takže tomu naozaj nerozumiem. Dúfajme, že sa cez to prenesie a pôjdeme ďalej.“

Alonso si v kvalifikácii počíhal na „pilota AlphaTauri“, ako ho nazval v šprinte, a v prípravnom kole naňho skúšal svoje hry. Predbehol ho už na výjazde z boxov a aj keď to vyzeralo nevinne, neverbálnym spôsobom tým vyslal mladíkovi jasnú správu. „Hral so mnou svoje hry. Je mi to jedno. Rozumiem, že mal príšerné preteky a štvalo ho to, ale keby som urobil niečo zlé, dostal by som trest,“ skonštatoval Lawson.

Pikantné na tom je, že Liam je mladší než Alonsova kariéra vo Formule 1. Rodák z Hastingsu sa narodil vo februári 2002. V tom čase mal Fernando za sebou jednu sezónu s Minardi. Pilot Aston Martinu sa nezastavil ani pred novinármi a tým španielskym po šprinte povedal: „Lawson sa až príliš snažil. Po šiestich pretekoch ešte má čo dokazovať. Nemyslím si, že toto je najlepší spôsob, ako to urobiť, ale v stávke je jeho kariéra, nie moja,“ vyhlásil Alonso.

Aj anglickí novinári sa pýtali na ich emotívnu konverzáciu po šprinte, pri ktorej má Fernando dosť naštvaný výraz, kým jeho mladší kolega sa tvári prekvapene a defenzívne. Keď sa dvojnásobného majstra sveta opýtali, o čom sa rozprávali, odpovedal: „To zostane medzi nami.“ Ale nezostalo, keďže Lawson to médiám povedal.

Prišlo aj na otázku, čo sa medzi nimi stalo v kvalifikácii a prečo pilota RB predbiehal na výjazde z boxov. „V kvalifikácii? Čo sa stalo v kvalifikácii? Ach, áno, keďže som mal použité pneumatiky, príliš mi nezáležalo na čase. Nechcel som za ním stratiť ešte viac času,“ vyhlásil Alonso.

„Nemyslím si, že ho to nejak ovplyvnilo. V šprinte sme bojovali veľmi tvrdo, on bojoval veľmi tvrdo o šestnáste či sedemnáste miesto, ale čo sa s tým dá robiť? Keď jeden z jazdcov uberie plyn, nedôjde k incidentu. Dnes som ubral ja. Každý si na trati robí, čo sa mu zachce. Bolo to z jeho strany zbytočné,“ vyhlásil dvojnásobný majster sveta.

Ten sa všemožne snažil tváriť, že ho to nerozhodilo a že je mu to vlastne jedno. Napriek tomu však pokračoval a pokračoval. „Na rovinke sme sa takmer zrazili ako s Lancom pred dvoma rokmi (Alonso sa vtedy so Strollom skutočne zrazil a jeho monopost sa vzniesol do vzduchu, ale pred novinármi to označil ako „pretekový incident“, pozn. red.) a potom ma vytláčal z trate. Ako som však povedal, nechcem z toho robiť veľkú vedu,“ odkázal Alonso.

Je škoda, že to vrhlo trošku negatívny tieň na inak skvelú kvalifikáciu v podaní španielskeho matadora. Ten odštartuje z krásneho ôsmeho miesta a opäť deklasoval svojho tímového kolegu. Trochu ho teda rozmrzelo, keď sa každý novinár pýtal na incident s Lawsonom. „Ak sa chcete opýtať na kvalifikáciu, tak do toho, lebo toto nie je veľmi dôležité,“ reagoval na ďalšiu otázku na incident s Lawsonom, čím celú debatu uzavrel.

Súvisiace články

Diskusia