logo F1online.skF1online.sk

Jedno z najlepších kôl v živote, hlási po kvalifikácii spokojný Norris

Lando Norris a Mondo Duplantis
© X/Formula 1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 02:41

Lando Norris predviedol v kvalifikácii na Veľkú cenu USA v Austine výkon hodný majstra sveta, keď dokonalo vyfúkol pole position Maxovi Verstappenovi. Samozrejme, nemali by sme to považovať za prekvapenie vzhľadom na formu jeho tímu v posledných mesiacoch, ale monopost MCL38 tento víkend predsa len nepôsobil ako najväčší favorit.

Všetko nasvedčuje tomu, že nás čaká ďalší vyrovnaný súboj medzi McLarenom, Red Bullom a Ferrari. Verstappen, Norris, Sainz a Leclerc si to rozdávali už v šprinte a očakávame, že tento súboj sa plynulo prenesie do pretekov. Karty však budú rozdané trochu inak.

Lando Norris totiž po brilantnom kvalifikačnom kole (pomohla mu aj nehoda Georgea Russella) odštartuje z pole position po boku Maxa Verstappena. „Úprimne, nemal som veľkú dôveru v monopost, stále sa ťažko riadil, ale zvládol som to, keď na tom najviac záležalo. Niekedy sa vám to podarí, niekedy nie. Bolo to však jedno z mojich najlepších kvalifikačných kôl vôbec,“ povedal Lando Norris po skončení pretekov pre televíziu Sky.

„Keď dokážete niečo také, je to príjemný pocit, ale trochu vás znepokojí, že Max mohol byť oveľa rýchlejší. Očividne stále nemáme tempo ako oni, ale to ešte neznamená, že nemôžeme vyhrať. Pri obrane prvého miesta máme najlepšiu pozíciu,“ dodal Norris.

Tituloví ašpiranti v prvom rade. Lepšiu upútavku na nedeľné preteky sme si ani nemohli priať. Red Bull zrejme zostáva miernym favoritom, keďže Max Verstappen v piatok i v sobotu predviedol, aký je so svojím monopostom RB20 mocný, najmä v rýchlom prvom sektore.

„Nie je to tak, že by sme zaostávali v niektorej oblasti, skôr nie sme brilantní. Naproti tomu Red Bull je brilantný v prvom sektore a ja sa nedokážem ani len priblížiť Maxovi v zákrutách päť, šesť, sedem a osem. Celý rok majú v tejto oblasti výhodu. Ferrari je zas extrémne rýchle v pomalých zákrutách. Preto ráno dokázali tak dobre pracovať s prednými pneumatikami,“ skonštatoval Norris.

„My sme dobrí všade. Ako sme videli v posledných piatich mesiacoch, sme dobrí všade, ale tento víkend to nestačí a bojujeme s Red Bullom a Ferrari. Monopost sme vylepšili novými dielmi, ale stále potrebujeme urobiť viac,“ dodal Norris.

Veľkým otáznikom zostáva pretekové tempo. Šprint neponúkol obraz, ktorý by chlapcov v pápajovom napĺňal sebavedomím. Rovnako výkony Oscara Piastriho ukazujú, že McLaren by nemal cítiť prehnanú sebadôveru. Podľa Landa však tím vykonal pred kvalifikáciou sériu zmien nastavenia a dúfa v lepšie nedeľné preteky.

„Pokúsili sme sa vylepšiť auto a po šprinte sme vykonali dosť veľa zmien. V kvalifikácii nás to zrýchlilo, ale dúfame, že zároveň nám to v nedeľu prinesie lepšiu prácu s pneumatikami. Nemám obavy, ale Ferrari bolo extrémne rýchle v šprinte a bude ťažké ich poraziť,“ priznal Norris.

Súvisiace články

Diskusia