logo F1online.skF1online.sk

McLaren má v rukáve tajnú zbraň. Tím odložil nasadenie novej podlahy

Oscar Piastri
© X/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 17:24

Red Bull a Mercedes priviezli do Austinu dôležité balíky vylepšení. Keďže pravidlá zostávajú stabilné, tímy mohli predĺžiť vývoj tohtoročných monopostov a potom novinky plynule preniesť do novej sezóny. V dnešnej Formule 1 však človek nevie, či sa s nasadenými vylepšeniami nepopáli. Ďalšie upgrady má v továrni pripravené aj McLaren.

Nejde pritom o žiadnu maličkosť. Inžinieri okolo hlavného dizajnéra Roba Marshalla pripravili úplne novú špecifikáciu podlahy. Podľa pôvodného plánu sa mala dostať do akcie už tento víkend v Texase, ale inžinieri zmenili plány. Tím sa snaží vyhnúť prípadnému zmäteniu po nasadení nového komponentu, keďže sme v tejto sezóne neraz videli, že vylepšenia nemusia monopost nevyhnutne vylepšiť.

McLaren v Austine nasadil „len“ upravené predné krídlo a predné zavesenie, ale premiéru novej podlahy odložil. „Tento víkend sme priniesli množstvo drobných vylepšení. Nechcem hovoriť príliš do detailov o tom, čo bude nasledovať na ďalších podujatiach, ale určite ešte uvidíte ďalšie novinky,“ povedal jeden z troch technických riaditeľov stajne Neil Houldey.

„Pokračovali sme v našom vývojovom programe a v tejto chvíli sme jednoducho chceli priniesť len to, o čom s istotou vieme, že funguje. Neradi by sme niečo nasadili priskoro. V šampionáte sme v dobrej pozícii, takže nechceme do garáže vniesť akékoľvek zmätenie pri posudzovaní nových komponentov,“ pokračoval Houldey.

Ten zároveň uistil verejnosť i súperov, že novinky sa skôr či neskôr objavia. Inžinieri len neuponáhľali ich testovanie a výrobu. „Čakáme, kým budú pripravené. Chceme ich nasadiť na auto a chceme čo najskôr zlepšiť jeho výkonnosť,“ uviedol jeden z vedúcich inžinierov McLarenu.

Ten zároveň odmietol, že by dôvodom odkladu bol šprintový formát v Austine. Jeden hodinový tréning zväčša odrádza tímy od nasadenia nových dielov. Red Bull a Mercedes sa toho však v Texase nebáli. Vraj sa toho nebojí ani McLaren a dôvod odkladu nasadenia novej podlahy leží niekde inde.

„Len sa chceme uistiť, že keď nasadíme nové diely, budú fungovať a zlepšia našu výkonnosť,“ prehlásil Houldey. „Vieme, aké aerodynamické vylepšenia prinesieme na nasledujúcich podujatiach. Po aerodynamickej stránke sú pripravené a práve teraz v podstate prebieha ich výroba v továrni.“

„Chceme ich priviesť čo najskôr bez ohľadu na to, či ide o šprintový formát, alebo klasický. Pre nás to nie je žiadny rozdiel. Sústredíme sa na náš vývoj. Pre nás je dôležité, čo robíme a čo my prinášame, nie čo robia ostatní,“ dodal Houldey.

Súvisiace články

Diskusia