logo F1online.skF1online.sk

Red Bull sa podľa Norrisa dopustil „čierno-bieleho“ porušenia pravidiel

Max Verstappen a Lando Norris
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 01:08

Padok Formuly 1 zažil po trojtýždňovej prestávke poriadne prudké prebudenie. Po príchode do Austinu uzrela svetlo sveta informácia, že Red Bull využíval zariadenie, vďaka ktorému mohol meniť svetlú výšku medzi kvalifikáciou a pretekmi, čím porušil pravidlá parc fermé. To, z pochopiteľných dôvodov, dosť rozladilo zástupcov konkurenčných tímov.

Medzinárodná automobilová federácia reagovala na podania súperov a zaviedla zmenu procesov pri kontrole parc fermé. Red Bull priznal, že disponoval takýmto zariadením, ale to sa vraj nedalo použiť v prípade, že monopost bol kompletne zmontovaný a pripravený vyraziť. Ide prinajmenšom o pochybné vysvetlenie, ale tímu v tejto chvíli nič nehrozí, keďže ho nepristihli pri čine a monopost zakaždým prešiel technickou kontrolou bez problémov.

Podľa tímu prikročili „po diskusii s FIA“ k zmene monopostu a v budúcnosti už nenastane žiadny problém. Automaticky však vyvstáva otázka, ako veľmi takýto systém pomohol Red Bullu pozbierať dôležité body v priebehu nesmierne vyrovnanej sezóny. Do akej miery sa podieľal na prípadnom štvrtom titule Maxa Verstappena? A ako veľmi FIA „pristrihla krídelká“ Red Bullu, ktorý teraz nemôže použiť tento systém? Na poslednú z týchto otázok odpovedal Lando Norris.

„Jedna vec je, že to máte v aute; druhá zas, ako veľmi to využívate, čo v tejto chvíli netušíme,“ povedal britský pretekár na tlačovej konferencii v Austine. „Ak im to pomohlo a ak to využívali v takej miere, ako si ľudia myslia, tak to v boji o titul možno znamená posun v náš prospech.“

„Nezískali veľký počet pole position a víťazstiev len vďaka takémuto zariadeniu, takže si nemyslím, že to diametrálne zmení všeobecný obraz. Keď sa však ľudia pozrú na niektoré kvalifikácie a niektoré tohtoročné preteky, keď rozhodovali stotinky a tisícinky sekundy, tak si možno poviete, že im to pomohlo sa posunúť požadovaným smerom,“ vyhlásil Norris.

Nezabúdajme, že aj McLaren sa v posledných týždňoch ocitol pod drobnohľadom FIA a flexibilné zadné krídlo tohto tímu si získalo veľkú pozornosť po víťazstve Oscara Piastriho v Azerbajdžane. Norris však upozornil, že Red Bull sa dopustil niečoho omnoho závažnejšieho.

„Podľa mňa je dobré, že FIA zakročila,“ povedal Angličan. „Je rozdiel medzi čierno-bielymi vecami ako je táto a vašou snahou posúvať hranice, vytvárať novinky a inovovať v rámci povolených mantinelov,. Myslím si, že v McLarene sme odviedli veľmi dobrú prácu, ale určite sme nešli za túto hranicu.“

Súvisiace články

Diskusia