logo F1online.skF1online.sk

Tímovú réžiu neznášam, ale musíte uprednostniť jedného jazdca, odkazuje Button

Oscar Piastri a Lando Norris
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 11:45

Najviac nenávidená a milovaná súčasť politiky Formuly 1. Tímová réžia je stará ako celý tento šport. Najstaršie historické príklady siahajú do éry Fangia a následne sa tiahnu ako niť celou históriou F1. V dnešnej dobe politickej korektnosti sa však každý akosi zdráha tohto na verejnosti veľmi nepopulárneho kroku. Tímovú réžiu nenávidí aj majster sveta z roku 2009 Jenson Button, ale jedným dychom dodáva, že v určitom okamihu je nevyhnutná.

V tejto sezóne narazil na problém tím McLaren. Silná a vyrovnaná jazdecká dvojica je požehnaním, ale niekedy tiež prekliatím. Stajňa z Wokingu to v tomto ročníku pocítila na vlastnej koži. Situácia bola o to zložitejšia, že McLaren je stále v podstate mladý tím, ktorý sa ešte len učí, ako vyhrávať.

K chybám došlo, ale Jenson Button má na celú vec jednoznačný názor. „Veľmi sa mi páči, že nesiahli po tímovej réžii, pretože ako jazdec ju nenávidíte. Na druhej strane, keď chcete vyhrať titul, v určitom okamihu musíte uprednostniť jedného jazdca,“ vyhlásil majster sveta z roku 2009 pre televíziu Sky.

McLaren to urobil, hoci len veľmi nesmelo a chaoticky. Piastri nemusí nevyhnutne uhýbať z cesty a nemusí Norrisovi darovať víťazstvo. Zaviazal sa však, že poslúchne príkaz z boxového múra. Už sme v tomto roku videli, že chlapci to neraz nezvládli najlepšie, takže sme zvedaví, či ešte dôjde k podobnej situácii.

„V tejto fáze šampionátu sa ráta každý bod. Ak chce Lando akúkoľvek príležitosť na titul ešte v roku 2024, potrebuje každý bod. To v tomto prípade znamená aj povolanie Oscara do boxov a zajazdenie najrýchlejšieho kola, ak v závere pretekov bude patriť Maxovi,“ vyhlásil Button.

„Pre jazdca aj pre tím je to veľmi zložitá situácia, ale musíte to urobiť. Viete, existuje dôvod, prečo Ferrari vyhralo toľko majstrovských titulov s Michaelom Schumacherom. Svojím spôsobom takto vyhral tituly aj Vettel,“ pokračoval bývalý pilot McLarenu.

„Niekedy musíte zahryznúť do kyslého jablka a uprednostniť jedného jazdca. Oscar v tejto sezóne odviedol úžasnú prácu, ale Lando má dosť veľký bodový náskok. Ak tím chce vyhrať aj jazdecký titul, musí to urobiť,“ dodal Button.

Súvisiace články

Diskusia