logo F1online.skF1online.sk

Albona čaká míľnik sto veľkých cien: Je veľká šanca, že ďalších sto odjazdím za Williams

Alex Albon
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 15:38

Alex Albon patrí k nastupujúcej generácií jazdcov, ktorá pred piatimi alebo šiestimi rokmi vtrhla do Formuly 1. Charles Leclerc, Max Verstappen, Esteban Ocon, Pierre Gasly, George Russell a ďalší sa dobre poznajú z motokár a juniorských kategórií. Mnohí z nich spomínali, že Albon bol vždy akýmsi „veľkým bratom“, najstarším a najzodpovednejším z nich. Keďže však kariéra britsko-thajského pretekára neprebiehala vždy hladko, sté preteky v F1 dosiahne ako posledný z nich.

Albona čaká v Austine okrúhly míľnik. Sto veľkých cien vo Formule 1 nie je maličkosť, ale Alex má už 28 rokov a všetci jeho kamaráti z juniorských sérii dosiahli tento míľnik už pomerne dávno – taký Verstappen ich má už dvesto.

Pri pohľade na kariéru britsko-thajského pretekára je však pozoruhodné, že sa na číslo sto vôbec dostal. Red Bull ho zo svojho programu vyhodil hneď niekoľkokrát a raz dokonca aj zo svojho tímu F1. Rok 2021 strávil na lavičke náhradníkov a vždy musel tvrdo bojovať o svoje miesto. Nakoniec sa však dostal na métu sto pretekov vo Formule 1 a v rozhovore pre oficiálny portál Formuly 1 vybral tri preňho najpamätnejšie.

„Moje prvé preteky – myslím si, že tie by vybral každý jazdec,“ začal Albon. „Dôvodom sú číre emócie z pocitu, že ste pilotom Formuly 1.“

„Druhé najpamätnejšie preteky sú pre mňa moje prvé pódium v Mugelle v roku 2020. Neboli to pre mňa ľahké preteky ani ľahký rok, ale v ten víkend som mal skvelé tempo. Bohužiaľ, v ten deň išlo skôr o sňatie bremena z mojich ramien, nie o vychutnanie si daného okamihu. Stále to však bol úžasný pocit, keď som stál na pódiu a videl za sebou thajskú vlajku,“ pokračoval Albon.

„Moje tretie najpamätnejšie preteky sú vlastne trochu nepochopiteľnou voľbou, ale povedal by som, že je to moja prvá veľká cena po návrate v Bahrajne v roku 2022 – vlastne ani nie preteky samotné, ale skôr kvalifikácia. Rok sme nezačali dobre a mysleli sme si, že sa kvalifikujeme na devätnástom a dvadsiatom mieste. Nám sa však podarilo postúpiť do Q2,“ povedal pilot Williamsu.

Aj keď to nevyzerá ako hrdinský výsledok, pre Alexa bol dôležitý hlavne po psychickej stránke. „Viem, že sa to nezdá ako veľký úspech, ale vtedy som na seba vytváral veľký tlak a pri návrate som chcel ukázať ľuďom, čo vo mne je. Pre mňa osobne však bol dôležitejší pocit, že som odviedol dobrú prácu a patrím do Formuly 1,“ skonštatoval britsko-thajský pretekár.

Sto pretekov by sme teda mali, ale akých bude ďalších sto? Albon sa dlhodobo zaviazal Williamsu, ale vo Formule 1 nikdy neviete. Ako skončí jeho súboj s Carlosom Sainzom? Siahne po ňom niektorý z top tímov? Ako do prestupového kolotoča prehovorí v roku 2025 Franco Colapinto? Sám Albon však podľa vlastných slov vidí svoju budúcnosť jasne.

„Vau, ďalších sto pretekov? To sú ďalšie štyri alebo päť rokov v tomto športe. Uvidíme, ale podľa mňa existuje veľká šanca, že budem stále vo Williamse. Som veľmi zvedavý, čo prinesie budúcnosť. Dúfam, že v čase pretekov číslo dvesto sa už budeme baviť o pódiách a boji na čele,“ povedal s nádejou rodák z Londýna.

Súvisiace články

Diskusia