logo F1online.skF1online.sk

Prečo Steiner neangažoval Ricciarda? Nevidel som iskru v jeho očiach

Günther Steiner
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 00:08

Kariéra Daniela Ricciarda je plná križovatiek a rozporuplných rozhodnutí. Keď opustil Red Bull a prijal lukratívnu ponuku od Renaultu, už nikdy sa nevrátil do kokpitu top tímu. Keď odchádzal z McLarenu, hovorilo sa v jeho súvislosti o záujme viacerých tímov z konca poľa, ale Daniel sa nakoniec vrátil do Red Bullu ako rezervný jazdec. Günther Steiner teraz vysvetlil, prečo ho neangažoval do tímu Haas.

Americká stajňa koncom roka 2022 riešila jazdeckú otázku. V jednom monoposte sa pri nečakanom návrate do F1 darilo Kevinovi Magnussenovi, ale osud Micka Schumachera zostával vo hviezdach. V šou Drive to Survive na Netflixe sa objavil krátky útržok rozhovoru dánskeho pretekára s vtedajším šéfom Haasu, pri ktorom sa Kevin opýtal, prečo tím nesiahne po Ricciardovi.

„Nemôžeme si ho dovoliť, chce minimálne desať miliónov,“ povedal vtedy Tirolčan. Okrem toho, pred dvoma rokmi odkázal novinárov priamo na Ricciarda, keď sa ho opýtali, prečo miesto Schumachera nevezme Daniela: „Neviem, možno sa opýtajte jeho, prečo za nás nechce jazdiť,“ odpovedal pred dvoma rokmi vtedy ešte šéf Haasu.

Dnes už Steiner nie je šéfom Haasu, ale naďalej sa pohybuje po padoku a využíva svoje dlhoročné skúsenosti v role experta a komentátora. V exkluzívnom rozhovore pre PlanetF1.com povedal, že sa Ricciarda nikdy nepokúšal získať. Priznal však, že aj keby sa o to pokúsil, nemal by naňho peniaze.

„Nie, neskúšal som to,“ vyhlásil. „Hovoril som s ním, ale nebol som si istý, či je pripravený na návrat k pretekaniu.“

„Nevidel som iskru v jeho očiach. Nevedel som, či to bude správne rozhodnutie a beztak sme si ho v tom čase nemohli dovoliť. Nikdy sme nemali nejaké peniaze. Žobráci si nemôžu vyberať,“ povedal Steiner.

Okrem toho bola na stole otázka, či Ricciardo vôbec stojí za tie peniaze. Od Renaultu aj McLarenu dostal štedrý plat, ale svojimi výkonmi neohúril. Iste, môžete tvrdiť – a aj sám Ricciardo povedal, že rok 2020 možno patril k jeho osobne najlepším, ale nikto si to pre výkony auta nevšimol –, že vo farbách francúzskeho tímu porazil svojich tímových kolegov a až v McLarene sa mu prestalo dariť. Koncom sezóny 2022 však panoval diametrálne odlišný pohľad na Austrálčanovu kariéru.

„Po odchode z Renaultu mal ťažkosti. Neviem, prečo sa to stalo. Samozrejme, určite mu nechýbal talent, pretože ten nikdy nestratíte. Myslím si, že to bolo skôr o tlaku. Už sa s ním nedokázal vyrovnať a neprijal, že už nie je alfa, ale beta samec,“ myslí si Steiner.

„Možno mal počkať dlhšie po odchode z McLarenu. Keď sa vrátil, nemal za sebou takú dlhú pauzu. Nahradil jazdca s nedostatočnými výkonmi, takže neprišiel za pokojnej situácie. Keď odišiel z Renaultu, išlo to s ním od desiatich k piatim a úplne sa mu to vymklo spod kontroly,“ dodal Steiner.

Súvisiace články

Diskusia