logo F1online.skF1online.sk

Nemôžeme sa vyhovárať na veterný tunel, hovorí Krack

Mike Krack
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 12:54

Aston Martin patrí medzi najambicióznejšie tímy s najväčšími investíciami. Stajňa zo Silverstone priviedla na palubu veľké inžinierske hviezdy a momentálne dokončuje nový veterný tunel. Aktuálne sa musí uspokojiť s veterným tunelom Mercedesu, ale aj ten je kvalitný a podľa Mikea Kracka nemôže slúžiť ako výhovorka pre neuspokojivé výsledky Aston Martinu.

Zdieľanie veterného tunela sa kedysi považovalo za dôvod na podozrenie zo zdieľania informácií. Keď AlphaTauri (dnes RB) prešlo do veterného tunela Red Bullu, vyvolalo to nemalé podozrenia. V tejto súvislosti je však nevyhnutné dodať, že tunel stajne z Milton Keynes nie je vôbec moderný a podľa nejedného názoru patrí medzi dôvody jej prepadu v priebehu tohto ročníka.

Zašlo to dokonca tak ďaleko, že sa hovorilo o zdieľaní nového veterného tunela medzi Aston Martinom a Red Bullom. Ten však plánuje postaviť úplne nový a vlastný.

Aston Martin túžobne očakáva presun do nových zariadení a medzitým si musí vystačiť s veterným tunelom Mercedesu. Nie je to ideálna situácia, ale podľa šéfa stajne Mikea Kracka nie je ani dôvodom jej aktuálnych výsledkov. „Myslím si, že by to bola jednoduchá výhovorka. Máme tu ešte jeden tím, ktorý využíva rovnaký veterný tunel a trávi v ňom menej času, takže to nie je žiadny dôvod,“ skonštatoval Luxemburčan.

Hovorí, samozrejme, o Mercedese, ktorý mal vlani lepšie výsledky a preto dostal v rámci pravidiel menej času na vývoj vo veternom tuneli. Napriek tomu je na tom oveľa lepšie ako Aston Martin. „Je možné, že to zohráva určitú rolu, ale stále sme ďaleko za nimi. Možno to zohráva určitú rolu aj pre nich. Myslím si však, že s rovnakým nástrojom ako oni by sme si mali počínať lepšie,“ odkázal Krack.

„Keď sa ako tím nachádzate v procese budovania, nie je to len o veternom tuneli, ale aj o technológii, metodológii a vašom prístupe k testovaniu. Rovnako to platí aj o simuláciách. Sme zákaznícky tím dlhé roky, ale keď ste si raz zvolili svoj osud, nemali by ste to následne používať ako výhovorku,“ dodal šéf Aston Martinu.

Súvisiace články

Diskusia