logo F1online.skF1online.sk

Podľa Marka interné rozbroje nevyhnali ľudí z Red Bullu: Toto je prirodzený vývoj

Max Verstappen v garáži
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 06:46

Od začiatku roka a prepuknutí interného mocenského boja Red Bull opustilo už viacero dôležitých ľudí a ak máme veriť predpovediam Josa Verstappena, tak ich ešte niekoľko pribudne. Čo je za tým? Podľa Helmuta Marka sa nedeje nič, čo by si malo vedenie stajne osobne vyčítať. Ide podľa neho o celkom prirodzenú fluktuáciu zamestnancov.

Bývalý šéf inžinierov Rob Marshall sa vlani odčlenil od Red Bullu, aby sa pripojil k McLarenu, no to bolo len predzvesťou blížiaceho sa odlivu. V posledných mesiacoch sa totiž rozhodli opustiť Milton Keynes technický riaditeľ Adrian Newey, športový riaditeľ Jonathan Wheatley a najnovšie Will Courtenay, ktorý šéfoval stratégom červených býkov.

Jos Verstappen to komentoval znechutene: “Presne pred týmto som varoval. Tím opúšťa priveľa ľudí,” hneval sa otec obhajcu titulu, ktorý už celé mesiace upozorňuje na internú bitku v stajni, ktorá vraj odháňa elitných ľudí z vedúcich pozícií.

Prsty v tom má mať aj dvojica šéfov Red Bullu Christian Horner a Helmut Marko. Druhý menovaný však nemá pocit, že by bol spoluzodpovedný za aktuálny odliv mozgov. “Nuž, ja by som povedal, že je to prirodzený vývoj. Keď ste takí úspešní, akí sme boli my, tak sa vašich ľudí snažia uloviť.”

Na margo odchodu Willa Courtenaya, z ktorého bude športový riaditeľ McLarenu, prezradil: “Dostal ponuku, ktorá bola výrazne atraktívnejšia z pohľadu pozície aj finančne. Tak to bolo pri väčšine spomenutých ľudí.”

Na pozíciu Courtenaya sa podľa Marka presunie Hannah Schmitzová, ktorá je jedinou reálnou kandidátkou. “Musíme stáť bok po boku a spraviť všetko pre to, aby sme tento šampionát v aktuálnom roku vyhrali. Musíme tiež postaviť úspešné autá pre nasledujúcu a tú ďalšiu sezónu, pretože to bude základ, aby sme si Maxa Verstappena mohli udržať.”

Red Bull sa pokúsi zabezpečiť, aby Verstappen nebol povestným posledným, ktorý bude za sebou zhasínať. Športový poradca stajne považuje túto hrozbu za veľmi reálnu. Verstappen podľa neho nie je priviazaný k svojmu kokpitu ani Formule 1.

“To nebezpečenstvo existuje. Max nechce prekonať Schumacherove alebo Hamiltonove rekordy. Keď je v aute, chce vyhrávať, ale musí mať aj dobré prostredie. Ak mu toto všetko už nebude vyhovovať, môžete čakať, že z jedného dňa na druhý povie: Končím!” myslí si Marko.

Ak bude konkurencia silnieť, reálne už po sezóne 2025 by sa mohol rozlúčiť. “Väčšina top jazdcov má v zmluvách výkonnostné výstupné klauzuly. Max má jednu tiež. To znamená, že ak mu nedokážeme poskytnúť monopost, s ktorým by bol schopný jazdiť na čele, tak odchod je vec, ktorú bude určite zvažovať.”

Súvisiace články

Diskusia