logo F1online.skF1online.sk

Mohamed bin Sulajem cíti krivdu: Pozrite sa, čo mi urobili britské médiá…

Mohamed bin Sulajem a Stefano Domenicali
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubalavčera 18:02

Prezident FIA Mohamed bin Sulajem má na tlač ťažké srdce. Podľa jeho najnovšieho rozhovoru je presvedčený, že najmä v britských médiách, ktoré vládnu motoršportovému svetu, nie je vykresľovaný v skutočnom svetle, ale najmä negatívne. Ubezpečuje však, že to ho nezastaví.

Keď sa Adrian Newey po oznámení prestupu do Aston Martinu vrátil aj k svojmu bývalému tímu, okrem iného vyhlásil, že Max Verstappen a Sebastian Vettel boli do istej miery “démonizovaní” britskými médiami. Tie, prirodzene, držali stranu domácim jazdcom a tímom.

Autosport v tejto veci vyspovedal aj Mohameda bin Sulajema, ktorý ako prezident FIA takisto poskytol svoj pohľad na to, akú úlohu zohrávajú britské média vo svete motoršportu. “Ja Maxa rešpektujem, pretože sám som jazdec. Bol som šampiónom a ja rešpektujem víťazov a šampiónov. Vidím, že si zažil svoje, ale poďme sa baviť o mne,” obrátil sa bývalý pretekár rely. “Pozrite sa na britské médiá, a čo mi spravili. Preboha, veď ma odsúdili. Z ničoho ma neobvinili, ale stále v tom pokračujú.

“Záleží mi na tom? Nie. Prečo? Pretože o čo im ide? Ide im o predaje a dosahy. Samozrejme, je to tak. Oni však nado mnou ani nad FIA nemajú žiadnu moc,” vyhlásil úradujúci prezident FIA na margo motivácie britskej tlače.

Pravdou však je, že Sulajem si pri boji s britskými médiami veľmi nepomáha. Informátori ho obvinili napríklad z toho, že priamo ovplyvňoval priebeh VC Saudskej Arábie 2023 a dal zrušiť penalizáciu pre Fernanda Alonsa. Okrem toho mal žiadať svoju federáciu o to, aby organizátorom VC Las Vegas neudelili licenciu na usporiadanie veľkej ceny.

K tomu môžeme pridať obvinenia zo sexizmu, šikanovania, či jeho najnovší takpovediac nezmyselný pohon na neslušné slová, a médiá majú hneď dostatok materiálu na to, aby mu “škodili”. Nie je však prvým športovým funkcionárom, ktorý pri obvineniach začal ukazovať prstom na médiá; v minulosti to napríklad po korupčnom škandále skúsil aj bývalý prezident FIFA Sepp Blatter.

Mohamed bin Sulajem neráta s tým, že by ho britské médiá dokázali zhodiť zo stoličky. “Pri všetkej úcte k britským médiám či akýmkoľvek iným médiám, oni nemajú žiadny hlas. My sme nezávislá a demokratická federácia. Zvolili ma členovia po celom svete. Je to moc valného zhromaždenia, nie ich.”

“A viete čo? Môžeme skončiť s týmito hlúposťami, vrátiť sa k práci a robiť to, čo je najlepšie pre tento šport? Pýtam sa, či to dokážete? Ak to oni nechcú robiť, je to ich vec, ale život ide ďalej,” odkazuje 62-ročný Emirátčan.

Médiá vraj usilovali o jedno, ale dosiahli druhé. “Viete, čo spravili? Posilnili ma. Som teraz opatrnejší a rozumnejší. Mám tiež podporu [členov automobilových klubov]. Ak a keď sa členovia rozhodnú, že je načase ma vymeniť na pozícii prezidenta, bude to ich rozhodnutie.”

“Kto ma sem v konečnom dôsledku zvolil? Je to valné zhromaždenie, sú to členovia. V tomto mám veľmi jasno. Ak sa im niečo nepáči, je to na nich. Ja sa však už k nikomu nevraciam a vám [z médií] veľmi často neodpovedám, neoplácam. Prečo? Pretože na to nemám čas. Som veľmi zaneprázdnený riešením toho, čo chcú členovia a čo chce motoršport,” dodal.

Súvisiace články

Diskusia