logo F1online.skF1online.sk

Red Bull uvažoval, či si má nechať aj druhý tím, priznal Bayer

Laurent Mekies a Peter Bayer
© X/Visa Cash App RB
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 18:50

Keď Daniel Ricciardo zajazdil na Veľkej cene Singapuru najrýchlejšie kolo a pomohol tým v boji o titul Maxovi Verstappenovi, opäť tým otvoril otázku, či je správne, aby vo Formule 1 mali dve stajne jedného vlastníka. Druhý tím pod hlavičkou Red Bullu si v poslednom období prešiel veľkou obmenou a zmenou identity. Podľa jeho generálneho riaditeľa Petra Bayera však mohol zmeniť aj vlastníka.

Dietrichovi Mateschitzovi sa po prevzatí tímu Minardi podarilo takmer nemožné a dokázal zachovať ducha nesmierne populárneho outsidera. Toro Rosso si so svojimi „býčími“ lakovaniami a dravými mladíkmi za volantom uchovalo nemálo z DNA svojho predchodcu a víťazstvo Sebastiana Vettela v Monze prepísalo dejiny nielen tímu alebo celého Red Bullu, ale tiež Formuly 1.

Po smrti Dietricha Mateschitza však prijali v Salzburgu niekoľko rozhodnutí, ktoré znamenali obrat o 180 stupňov. Jazdci sa prestali meniť, tím presunul svoj vývoj do Británie a hlavne úplne zmenil vizáž. Dnes je z monopostu tohto tímu „pojazdný billboard“ bez akéhokoľvek charakteru.

„Red Bull nastavil novú stratégiu a nebolo žiadnym tajomstvom, že minimálne diskutovali o tom, či by si mali ponechať oba tímy, alebo by sa mali sústrediť len na jeden a smerovať všetky operácie cez Red Bull Racing,“ priznal v rozhovore pre Motorsport Week generálny riaditeľ stajne Peter Bayer. „Veľmi rýchlo sme sa však rozhodli, že keď si ponecháme oba tímy, vyplynie z toho množstvo pozitív.“

Aj keď Bayer týmito slovami určite nemal na mysli zapísanie najrýchlejšieho kola a pomáhanie Red Bullu v boji o titul, na konci dňa urobil tím v Singapure dokonalo racionálne rozhodnutie. Výrobca energetických nápojov však na prelome rokov rozhodol aj o tom, že keď už si má ponechať oba celky, musí „Toro Rosso“ zmeniť svoju politiku a premeniť sa na fungujúci a prosperujúci podnik.

„Určite sa snažili použiť svoj druhý tím najlepším možným spôsobom. Mali pocit, že potrebujeme nový štart z pohľadu identity aj konkurencieschopnosti,“ povedal pre rovnaký zdroj šéf stajne Laurent Mekies.

„Povedali nám, že pre svoj druhý tím majú množstvo skvelých nápadov, ale nebude to fungovať, keď sa budeme pohybovať na ôsmom, deviatom alebo desiatom mieste v Pohári konštruktérov. Nech už bude naša správa akákoľvek, k nikomu sa nedostane, keď budeme na chvoste,“ povedal Mekies.

To však bola jedna časť. Ako vieme, VCARB začal v zime odoberať všetky dostupné komponenty od Red Bullu a ešte väčšmi sa tým priblížil hlavnému tímu. „V druhom rade nám povedali, že sa musíme pozrieť na veľmi jasné pravidlá o tom, čo smú a nesmú dva tímy s rovnakým vlastníkom. Chceli sme sa pozrieť, či má zmysel robiť všetko, čo nám dovoľujú predpisy, keďže v minulosti sme to nie vždy robili,“ dodal šéf VCARB-u.

Súvisiace články

Diskusia