logo F1online.skF1online.sk

Sulajem: Je nemožné, aby FIA dostala nejaké uznanie

Stefano Domenicali a Mohamed bin Sulajem
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 14:29

Medzinárodná automobilová federácia nie je Formula 1. Aj keď sa tieto dve entity často stotožňujú, najmä v posledných rokoch dáva Liberty Media okolo Stefana Domenicaliho najavo, že oni nie sú FIA, ktorá sa pod vedením Mohameda bin Sulajema pretvorila z nenápadného riadiaceho orgánu na skupinu s vážnymi politickými ambíciami.

Ak náhodou nie ste fanúšikom politiky prezidenta FIA, máme pre vás zlú správu. Aj keď jeho mandát vyprší v decembri 2025, je vysoko pravdepodobné, že automobilové federácie Afriky a Ázie svojimi hlasmi prevýšia Európu a Ameriku. Aj ostrieľaný novinár Joe Saward vo svojom blogu nedávno uviedol, že Sulajem je veľkým favoritom budúcoročných volieb.

Môžeme sa teda „tešiť“ na ďalšie politikárčenie a absolútne nezmyselné prejavovanie moci? Na druhej strane, za prezidentovania bývalého jazdca rely sa uskutočnilo aj niekoľko dobrých riešení, hoci je otázne, či by sme za ne mali udeľovať kredit práve jemu. Sulajem sa v exkluzívnom rozhovore pre Autosport pochválil napríklad tým, že pod jeho vedením federácia vyriešila dlhoročný problém s traťovými limitmi v Rakúsku.

„Nikdy sa nám nedostane uznania. Je nemožné, aby nás niekto pochválil. Dostávame len kecy,“ vyhlásil Sulajem, podľa ktorého si FIA zaslúži nielen väčší kredit, ale tiež viac peňazí na prácu.

„Keď sa na to pozriete, každý dostáva peniaze od FIA, ale nie samotná FIA. Rovnako tak sa každému dostane uznania, každému okrem FIA,“ odkázal Sulajem. „Jednoducho to tak je. Keď som prevzal vedenie federácie, mali sme prevádzkový rozpočet mínus dvadsať miliónov. Prečo? Ako každý, aj my máme príjmy, ale pozrite sa na promotérov. Dobré pre nich, gratulujem im, keď sú dosť šikovní.“

„Budem úprimný ako vždy. Liberty Media odviedla vynikajúcu prácu pri transformácii Formuly 1. Zmenil by som to, keby som sa mohol vrátiť v čase? V žiadnom prípade, ale z dnešného pohľadu by som sa uistil, že FIA a Liberty Media budú rovnocenné,“ vyhlásil prezident FIA.

Sulajem na jednej strane chváli Liberty Media a tímy za ich šikovnosť, ale na druhej pripomína, že sú to jeho ľudia, ktorí tvoria a dodržiavajú pravidlá, ale nedostanú za to viac peňazí ani uznania. „Liberty Media je určite dobrý promotér. Keby ste sa ma dnes spýtali, či by niečo také dokázal niekto iný, podľa mňa nie. Podporujem ich v tom, čo robia. FIA sa s nimi snaží čo najlepšie spolupracovať,“ pokračoval sklamaný funkcionár.

„Federácia však vytvorí pravidlá a kontroluje ich, kým peniaze dostanú všetci ostatní. Jazdci sa zabavia, sú v bezpečí a zarábajú; šéfovia a ich tímy taktiež zarábajú. Je však nemožné, aby za to FIA dostala nejaký kredit,“ vyhlásil Sulajem.

Súvisiace články

Diskusia