logo F1online.skF1online.sk

WRC má svojho „Verstappena“. Ogier bojkotoval FIA: Povedali nám, aby sme držali huby

Sébastien Ogier
© X/TOYOTA GAZOO Racing WRT
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 01:16

Rozmohol sa nám tu taký nešvár. Nielenže je postihované akékoľvek neslušné slovo, ale zrejme aj každý drobný náznak kritiky na adresu FIA. Ak je toto nový trend, pokojne môžeme ťaženie Mohameda bin Sulajema nazvať križiackou výpravou. Poslednou obeťou predpisov, ktoré stanovujú spôsoby vyjadrovania, sa stala hviezda rely Sébastien Ogier.

Osemnásobný svetový šampión sa ako ďalší dostal do konfrontácie s Medzinárodnou automobilovou federáciou pre jeho spôsob vyjadrovania. Na predchádzajúcom podujatí, Rely Akropolis v Grécku, vyjadril nespokojnosť, že prach za autami sťažuje výhľad a znevýhodňuje jazdcov, ktorí nezačínajú rýchlostnú skúšku medzi prvými. Žiadal preto FIA, aby predĺžila časové intervaly medzi vypúšťaním jednotlivých jazdcov.

„Nie je príjemné sledovať, že tento šport sa nikdy nepoučí. Žiadali sme to. Vedeli sme, že prach zostáva visieť vo vzduchu. Oni však povedali ‚nie‘. Čo majú v hlavách? Nič. Je to šialené,“ povedal Ogier po skončení gréckej rely.

Po týchto slovách nasledovalo predvolanie a podmienečná pokuta 30-tisíc eur. Pre niekoho sú to možno nevinné slová, ale FIA berie akékoľvek invektívy – alebo ich náznaky – na svoju adresu smrteľne vážne. Ogier dal na ďalšom podujatí, tento víkend v Čile, jasne najavo, čo si myslí o postupe kompetentných a po skončení etapy reagoval v rozhovoroch len stručne.

Podporil ho aj jeho kolega Ott Tänak, ktorý povedal, že celkom nevie, ako sa má správať vzhľadom na nedávne kroky FIA voči jazdcom. Zdá sa, že ide o dokonalú druhú kapitolu príbehu, ktorý na Veľkej cene Singapuru načal Max Verstappen.

Ogier ho dokonale napodobnil aj svojimi kvetnatými odpoveďami pri neoficiálnych rozhovoroch s novinármi, pričom sa ospravedlnil fanúšikom za svoje odpovede a vysvetlil dôvod svojho správania. „Asi chápete, že sa mi dnes nechcelo hovoriť. Povedali nám, že tak to bude lepšie,“ odkázal Ogier, ktorého cituje Autosport.

„Nie je to z mojej strany perfektná reakcia, ale nie je to nič osobné voči vám novinárom a tiež sa ospravedlňujem fanúšikom. Máme však v rukách veľmi málo nástrojov, ktoré môžeme použiť,“ pokračoval francúzsky šampión.

„Dnes sa veľmi necítim na rozhovory a ako som už povedal, ospravedlňujem sa všetkým, ktorí si zaslúžia viac, ale špičky FIA nám povedali, aby sme držali huby, čo je trochu smutné. Netýka sa to pritom len WRC, ale uvidíme, čo prinesie budúcnosť,“ odkázal Ogier, pričom zjavne narážal na kauzu Verstappena.

Veru, aj my sme zvedaví, čo prinesie budúcnosť. Formula 1 si momentálne užíva trojtýždňovú prestávku a uvidíme, či do Austinu vychladnú emócie.

Súvisiace články

Diskusia