logo F1online.skF1online.sk

Günther Steiner vyhral prvý súdny spor s Haasom

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 15:39

1:0 pre Steinera. Také je skóre po vynesení prvého súdneho verdiktu v sporoch medzi Güntherom Steinerom a Haasom, jeho bývalým zamestnávateľom. Niekdajší šéf tímu čelil žalobe zo strany americkej stajne za to, že vo svojej knihe bez súhlasu narábal s ochrannými známkami spoločnosti. Americký súd však žiadosť o vyplatenie odškodného zmietol zo stola.

Autobiografia Günthera Steinera, ktorá v slovenskom preklade vyšla pod názvom Rok v kolotoči F1, sa u čitateľov tešila veľkej obľube. V obľube však Günthera Steinera rozhodne nemá Gene Haas, ktorého právnici v máji podali žalobu na 59-ročného Taliana a zároveň vydavateľstvo Ten Speed Press, pričom sa dožadovali odškodného z titulu zneužitia duševného vlastníctva.

Steiner sa mal previniť tým, že vo svojej knihe narábal s ochrannými známkami spoločnosti Haas Automation ako aj oficiálnou uniformou Haasu, a to za účelom “osobného obohatenia”. V návrhu sa tiež konštatovalo, že do januára 2024 mal Steiner týmto podvodným spôsobom zinkasovať viac ako 4,5 milióna dolárov.

Podľa verdiktu kalifornského súdu sa však Günther Steiner voči svojmu bývalému zamestnávateľovi nijako neprevinil, keďže v knihe sú “opísané Steinerove skúsenosti ako šéfa Haasu”. “Toto od neho nevyhnutne vyžaduje, aby spomenul meno Haas. Rovnako ako množstvo športových biografií, aj táto zahŕňa fotografie z priebehu sezóny, ktoré bezpochyby zobrazujú aj značky Haasu.”

Je prirodzené, že na fotografiách zo sezóny má Steiner oblečenú tímovú uniformu a logá na nej nie sú cenzurované. Okrem toho však Haas namietal aj samotnú obálku, na základe ktorej mohol byť čitateľ uvedený do omylu, že kniha je dielom spoločnosti Haas Automation.

Obálka knihy Surviving to Drive v anglickom origináli

“Využitie ochranných známok Haasu umelecky korešponduje s obsahom knihy,” vysvetľuje verdikt sudca André Birotte. “Kniha opisuje Steinerove skúsenosti ako šéfa tímu Haas počas sezóny 2022. Použitie fotografií, ktoré zobrazujú ochranné známky Haasu, je výsledkom umeleckého rozhodnutia, ktorého účelom je poskytnúť širší kontext k sezóne 2022 s Haasom.”

V knihe sa nenachádza nič “vyslovene zavádzajúce”. “Nenachádza sa v nej žiaden náznak, zjavné tvrdenie či uvedenie jasnej nepravdy, že by bol ‘pôvodcom diela’ Haas Automation. Aj keď je možné argumentovať, že fotografia na obálke naznačuje súhlas alebo sponzorstvo, v súvislosti s ochrannými známkami Haasu sa v nej nenachádza žiadne zavádzajúce tvrdenie či náznak toho.”

Günther Steiner tento spor vyhral, do súdnej siene sa však ešte bude musieť vrátiť. Očakáva sa totiž, že v priebehu najbližšieho roka sa bude rozhodovať vo veci kontražaloby, v ktorej bývalý šéf stajne žiada od Haasu vyplatenie doposiaľ neuhradených odmien za sezóny 2021 až 2023. Steiner zároveň tvrdí, že Haas bez jeho súhlasu používal jeho podobizeň na propagačných materiáloch tímu a oblečení, čím došlo k porušeniu zamestnaneckej zmluvy.

Súvisiace články

Diskusia