logo F1online.skF1online.sk

Reakcie padoku na koniec Daniela Ricciarda

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 13:53

Vo štvrtok sme sa dozvedeli, že púť Daniela Ricciarda v Racing Bulls sa skončila. A aj keď večne usmiaty Austrálčan ešte neoznámil definitívny koniec kariéry, môžeme predpokladať, že sme ho videli v pretekoch F1 poslednýkrát. S Danielom sa tak na sociálnych sieťach rozlúčil celý padok.

Ricciardo bol už od roku 2011 stálicou v kolotoči Formuly 1. Jeho odvážne útoky vyrážali dych a dvíhali fanúšikov zo sedadiel, svojou večne veselou povahou a nekonečným žartovaním zas rozosmieval divákov po celom svete. Bavil však aj svojich kolegov a súperov, medzi ktorými sa zrejme nenájde nikto, kto by si ho za tie roky neobľúbil.

“Boli mi cťou s tebou pretekať,” napísal Lewis Hamilton na svojich sociálnych sieťach a takto sa rozlúčil s Danielom Ricciardom. “Nikdy nezabudnem na naše súboje, smiech a na to, ako som pil z tvojej topánky. Bolo to nechutné, ale som rád, že som to s tebou spravil, kamarát,” pripomenul Veľkú cenu Emilia Romagna 2020 a slávne shoey, na ktoré Ricciardo nahovoril aj množstvo iných jazdcov a osobností.

Lewis Hamilton pije šampanské z topánky Daniela Ricciarda (screenshot/FOM)

V roku 2018 dokonca kvôli tomu Univerzita v západnom Sydney zverejnila vedecký výskum o shoey a potenciálnych hrozbách pitia alkoholu z topánky. Šéf výskumu Vincent Ho po ňom zhodnotil: “Neodporúčal by som pitie z topánky, ktorá bola ponorená v alkohole.

Ricciardo vtedy vyhlásil, že najradšej pije šampanské z vlastnej topánky. “Shoey chutí ako ruže,” hovoril s úsmevom od ucha k uchu a predstavil aj svoj zaručený recept. “Nech už do nej dáte akýkoľvek nápoj — musí byť alkoholický —, musí byť studený. Chlad zabije tie ostatné veci v topánke. Zabezpečte, aby to bolo studené a máte vyhrané.

“Zanechávaš tu odkaz, že si bol vždy sám sebou, čo v tomto športe nikdy nie je jednoduché,” pokračoval Hamilton. “Všetko si prijal s obrovským úsmevom a za to ti vzdávam poklonu. Máš toho pred sebou ešte veľmi veľa a ja sa neviem dočkať toho, keď uvidím, do čoho sa pustíš potom. Vždy som tu pre teba,” doplnil sedemnásobný šampión, ktorý Ricciarda opísal aj jedným slovom: “Legenda.”

Lando Norris zašiel za Austrálčanom aj priamo po pretekoch, keď mu mal Christian Horner oznámiť, že jeho kariéra sa skončila. Pod príspevkom, v ktorom sa Ricciardo lúčil s fanúšikmi, napísal: “Mám ťa rád, bratku.”

“Blahoželám ti ku všetkému, čo si dosiahol, šampión!” pridal sa Pierre Gasly. “Máš byť na čo pyšný! Vždy si spomeniem na to, ako si raz prišiel do padoku na tom koni, to už hej! Si jedinečný, a bavili ma tie tvoje neskoré brzdy. V padoku nám budeš chýbať.”

Daniel Ricciardo na VC USA 2022 (X/F1)

George Russell sa pridal k zástupu pilotov, ktorí budú na Ricciarda spomínať v dobrom a bude sa im aj cnieť. “F1 už bez teba nebude tým, čím bývala. Veľa šťastia do ďalších dobrodružstiev, Ricciardo Daniel. “

“Boli mi veľkým potešením, že som bol tvojím tímovým kolegom, Daniel. Zažili sme spolu krásne chvíle a veľa som sa naučil pri práci s tebou. Obdivujem odkaz, ktorý zanechávaš v tomto športe a želám ti veľa šťastia, nech ťa už v budúcnosti postretne čokoľvek,” odkazuje Júki Cunoda.

K lúčiacim sa jazdcom sa pridali Fernando Alonso či jeho nástupca v McLarene Oscar Piastri. “V padoku nám budeš chýbať,” skonštatoval Charles Leclerc a jeho tímový kolega Carlos Sainz vyjadril radosť, že s “legendou” Ricciardom mohol byť v jednom padoku.

“Už od prvej chvíle, keď si prišiel do Red Bullu, bolo zrejmé, že nie si len jazdcom,” prihováral sa svojmu bývalému pilotovi Christian Horner. “Tvoj ustavičný entuziazmus, zmysel pre humor a prístup zanechá nezmazateľnú stopu na tíme v Milton Keynes aj na celej Formule 1.”

“Vďaka ti za víťazstvá, úsmevy, piesne (kiežby som mohol povedať, že aj za shoey). Vždy budeš výnimočnou súčasťou rodiny Red Bullu. Osem víťazstiev, 32 pódií, 1329 bodov. Tieto štatistiky a vyznamenania nie sú jedinou vecou, ktorá vystihuje teba a čo si dosiahol. Vďaka, Daniel,” napísal šéf Red Bullu.

“Hlavu hore! Ešte príde veľa krásnych chvíľ,” zareagoval Max Verstappen, ktorý sa s Danielom Ricciardom mohol porovnávať v rovnakom aute necelé tri sezóny, no zároveň sa od neho niečo naučiť aj v zákulisí. “S Danielom máme dlhú spoločnú históriu. Vždy sme mali dobrý vzťah, priateľstvo a vzájomný rešpekt. Je to skvelý chlap a máme medzi sebou dobrú chémiu. Nemusíte sa pred ním na nič hrať a dokážete s ním dobre vychádzať. Určite si ho budeme pamätať ako veľmi rýchleho jazdca, to asi vedia všetci, ale tiež ako skvelého chlapa.”

Esteban Ocon mal šancu spoznať Daniela Ricciarda ako tímového kolegu v Renaulte. “Gratulujem ti ku všetkému, čo si dosiahol vo svojej kariére. Počas nášho spoločného pôsobenia tu som sa od teba veľa naučil. Želám ti veľa šťastia do ďalšieho dobrodružstva!”

Bývalý pretekár Red Bullu David Coulthard tiež sňal klobúk. “Zanechávaš za sebou ohromný odkaz v tomto športe a z padoku si vždy spravil miesto, kde sa ľudia viac usmievali.”

Nechýbali ani reakcie tímov. “V histórii nášho tímu si zohral dôležitú úlohu. Nech sa už pustíš do hocičoho, navždy si zapamätáme ten úsmev. Všetko dobré, Honey Badger,” píše Alpine a Mercedes tiež reaguje: “Bol si vynikajúcim protivníkom. Vďaka za množstvo zábavných súbojov, nákazlivú energickosť, ktorú si vnášal do tohto športu na trati aj mimo nej. Enchanté, Daniel!”

Súvisiace články

Diskusia