logo F1online.skF1online.sk

Oficiálne: Ricciarda sme v kokpite videli naposledy. Od VC USA ho nahradí Lawson

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubalavčera 18:04

Tím Racing Bulls vo štvrtok podvečer oznámil, že Formula 1 príde o jednu z najväčších osobností v padoku. To, čoho sa fanúšikovia Daniela Ricciarda báli, sa tak stáva skutočnosťou: Od Veľkej ceny USA bude na štartovom rošte chýbať pretekár s najširším úsmevom. Nahradí ho mladík z akadémie Liam Lawson.

Už v nedeľu po VC Singapuru všetko nasvedčovalo tomu, že Daniel Ricciardo má za sebou posledné preteky v efjednotke. Aj keď sme nedostali žiadne oficiálne potvrdenie tejto skutočnosti, Austrálčanove emotívne rozhovory hovorili jasnou rečou. Nijako to nepopierali ani jeho šéfovia, podľa ktorých táto hrozba bola reálna.

Nádej však stále žila. Fotograf Kym Illman po víkende prišiel s informáciou, že Visa a Cash App, dvaja hlavní partneri Racing Bulls, na vedenie vyvíjali značný tlak, aby Daniel Ricciardo v kokpite ešte zostal. Bol to totiž on, kto mal týchto sponzorov pritiahnuť a kto mal byť jednou z hlavných tvárí pri propagácii ich produktov.

Red Bull sa však musel na vec pozrieť komplexne. Na tribúne totiž netrpezlivo poklepáva nohou Liam Lawson, ktorý má mať podľa medializovaných informácií v kontrakte garanciu toho, že v sezóne 2024 nastúpi aspoň do piatich veľkých cien.

Táto záruka korešponduje s tým, čo mal Daniel Ricciardo s Red Bullom za lubom; ak by preukázal svoje kvality, v Red Bulle mohol nahradiť Sergia Péreza, a jeho zas v juniorskom tíme Liam Lawson. Situácia sa skomplikovala, keď po udalostiach z úvodu sezóny dostal Sergio Pérez novú zmluvu, no najmä preto, že Ricciardo svojimi výkonmi nepresvedčil. Júki Cunoda ho na body porazil v pomere 22:12, v kvalifikáciách zas 12:6.

Dnes to však už máme čierne na bielom: Daniel Ricciardo končí. “Všetci tu vo VCARB by chceli Danielovi poďakovať za jeho tvrdú prácu, ktorú u nás odviedol v posledných dvoch sezónach,” hovorí šéf tímu Laurent Mekies. “Tímu s fantastickým prístupom priniesol množstvo skúseností a talent, ktorý všetkým pomohol rozvinúť pevného tímového ducha. Daniel je skutočným džentlmenom na trati aj mimo nej a nikdy ho nevidíte bez úsmevu. Bude nám chýbať, ale v rodine Red Bullu bude mať navždy vyhradené špeciálne miesto.”

Liam Lawson (Getty Images/RB Content Pool)

“Chceli by sme tiež využiť túto príležitosť, aby sme privítali Liama,” pokračoval šéf talianskeho tímu v súvislosti s príchodom 22-ročného Novozélanďana. “Náš tím už dobre pozná. Jazdil u nás v minulej sezóne a dobre sa vysporiadal s ťažkými okolnosťami, takže toto bude prirodzený prechod.”

“Je skvelé vidieť, ako mladý talent z rodiny Red Bullu robí ďalší krok. Tešíme sa na to, ako spoločne skloníme hlavy a koncentrujeme sa na zvyšok sezóny,” doplnil v tlačovom vyhlásení stajne, v ktorom slová Daniela Ricciarda chýbali.

Víťaz ôsmich veľkých cien sa namiesto toho prihovoril fanúšikom na sociálnych sieťach. “Celý svoj život som miloval tento šport. Bolo to divoké, krásne, a bola to púť. Ďakujem tímom a ľuďom, ktorí v tom zohrali svoju úlohu. Tiež ďakujem fanúšikom, ktorí občas milujú tento šport viac ako ja, haha! Vždy bude mať svoje vrcholy a pády, ale bola to zábava a ak mám povedať pravdu, nič by som na tom nezmenil. Uvidíme sa pri ďalšom dobrodružstve.”

Čo bude ďalej s Danielom Ricciardom? Austrálčan cez víkend avizoval, že si chce dopriať čas na rozmyslenie. Podľa zákulisných informácií mu však mala byť ponúknutá úloha ambasádora Red Bullu, no zatiaľ nie je jasné, aká príde odpoveď. V jednom však jasno má: Do pozície rezervného jazdca sa už vrátiť nechce.

Súvisiace články

Diskusia