logo F1online.skF1online.sk

Red Bull rozlúčku absolútne nezvládol. Ricciardo opúšťa Formulu 1 osamotený

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 09:17

Ak bola VC Singapuru pre Daniela Ricciarda skutočne poslednou, tak Red Bullu môžeme vyčítať, že to absolútne nezvládol. Austrálčan by si za svoj príspevok stajni zaslúžil veľkolepú rozlúčku, no namiesto toho sa s Formulou 1 lúčil rozpačito, akoby bol len ďalším pešiakom na šachovnici červených býkov. Keby o pravdepodobnom odchode neinformoval sám, možno by sa z kráľovnej motoršportu vytratil celkom bez povšimnutia nielen svojich šéfov, ale aj verejnosti.

Cez víkend sme nevideli žiadne oficiálne poďakovanie vedenia Red Bullu, v ktorom strávil niekoľko rokov a vyhral preň niekoľko veľkých cien, žiadnu tortu, dojímavú vysielačku, špeciálny odkaz na lakovaní či darček s podpismi všetkých kolegov. Stálici formulového padoku vzdali hold akurát spolupracovníci z Racing Bulls, ktorí ho sprevádzali po príchode do motorhomu.

Pred mikrofónmi však bolo jasné, že s vysokou pravdepodobnosťou práve skončil. “Je to možné. Musím to uznať,” pripustil Daniel Ricciardo po otázke reportérov Sky Sports. “Je to vec, ktorá sa prehodnocuje po každých pretekoch. Bol by som veľmi rád, keby tento víkend dopadol lepšie. Nedopadol. Musím byť pripravený na to, že možno je koniec.”

Pilot F1 z Austrálie. Túto informáciu mal Daniel Ricciardo vo svojom instagramovom profile ešte v nedeľu. Dnes by ste ju tam hľadali márne. Všetko nasvedčuje tomu, že v USA nastúpi do kokpitu Liam Lawson a zrejme sa ukážu ako pravdivé aj špekulácie, že kontrakt mu v tomto roku garantuje účasť na aspoň piatich veľkých cenách.

Ak to Red Bull vedel, prečo nedal veci na pravú mieru už pred štartom víkendu? Ricciardo by si ho mohol užiť plnými dúškami. Christian Horner s Helmutom Markom však trvali na tom, že všetko je otvorené a rozhodne sa až uprostred hluchého obdobia medzi Singapurom a Austinom.

“Ktovie, či by lepší víkend niečo zmenil, alebo či rozhodnutie nebolo prijaté už pred týmto víkendom, ak viete, ako to myslím,” uviedol Ricciardo, ktorého počas rozhovoru pre F1 TV zaplavili emócie a mal problém ubrániť sa slzám.

Neprichádza to však ako blesk z jasného neba. “Som s tým zmierený. Raz sa to stane každému. Pokúsil som sa vrátiť späť do Red Bullu a nevyšlo to, takže by som sa mal sám seba spýtať, čo tu robím a čo chcem dosiahnuť.”

“Keď okúsite chuť víťazstiev, tak o to desiate miesto vydržíte bojovať len nejaký čas. Taký pocit vám už nič nenahradí. Ak ho už nie je možné prinavrátiť a je to náročnejšie, taká je pravda. Tento rok mi vyšlo pár momentov, keď som ukázal niečo veľké, ale predvádzať to každý víkend bolo náročné,” uznal 35-ročný víťaz ôsmich pretekov. “Možno je to tá tridsaťpäťka, možno konkurencia silnie.”

Austrálčan by sa ešte mohol pokúsiť zotrvať vo Formule 1, no na rošte by si zrejme miesto nenašiel. Jednou z alternatív by bola úloha rezervného jazdca a možnosť vrátiť sa do kokpitu v prípade, že niektorý pilot bude mať problémy.

V priebehu posledných dvoch rokov sa však zmenil Ricciardov pohľad na svet. “Vlani mi dávalo zmysel strčiť jednu nohu do dverí. Myšlienkou za tým bolo, že sa pokúsim vrátiť sa do Red Bullu,” vysvetľoval rozdiel medzi tým, ako sa cíti teraz, a ako sa cítil po odchode z McLarenu. “A už mám 35 rokov. Možno je to aj vekom. Keď som mal 25, určite bolo všetko pre mňa jednoduchšie ako v 35 rokoch. Bojovať na tejto úrovni každý týždeň je azda pre mňa už tvrdý oriešok, takže nemôžem byť sklamaný.”

“Ak je toto koniec a karavána pôjde ďalej aj bezo mňa, asi si doprajem čas, aby som zistil, čo bude potom. Som tiež vďačný za svoju kariéru. Dostať sa do Formuly 1 bol pre mňa splnený sen, nehovoriac o tom, že som tu bol viac ako desať rokov, mal som šancu bojovať o víťazstvá. Nechcem sa ľutovať pri spomienke na to,” odkázal.

Z Daniela Ricciarda sa napokon stal jazdec dňa aj napriek tomu, že spomedzi klasifikovaných jazdcov skončil posledný. Aspoň fanúšikovia mu takouto formou zamávali na rozlúčku. “Titul jazdca dňa pre nás pilotov veľa neznamená. Nechválime sa ním, ale dnes je jasné, že fanúšikovia čítali tlač a vedia, že toto mohli byť moje posledné preteky. Ďakujem im, že boli toho súčasťou, ocenili moje úsilie a lásku k tomuto športu.”

Súvisiace články

Diskusia