logo F1online.skF1online.sk

Vasseur upokojuje: Posledných 30 kôl sme mali rovnaké tempo ako McLaren

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Petra Polubňáková
Petra Polubňákovávčera 18:56

Po dlhej dobe chýbalo Ferrari na pódiu. Hoci mal mestský okruh v Singapure stajni z Maranella vyhovovať snáď najviac z celého kalendára, papierové predpoklady sa nenaplnili. Útechou pre fanúšikov „červených“ je aspoň fakt, že po katastrofálnej sobote minimalizovali škody. Piate a siedme miesto však stále nie sú pozície, o ktorých pred víkendom snívali. Šéf tímu Frédéric Vasseur napriek neutešenej situácii opäť našiel aj pozitíva.

Ferrari nechýbalo v prvej trojke už od júlovej Veľkej ceny Belgicka, čiže štyri preteky po sebe. V Singapure si určite brúsili zuby na ďalšie víťazstvo v sezóne, avšak neuspeli. Kľúčovým okamihom víkendu bola zbabraná kvalifikácia.

Sobotňajšia nočná mora sa začala haváriou Carlosa Sainza a skončila sa deviatym miestom pre Charlesa Leclerca, ktorého pustili na trať s nedostatočne zahriatymi pneumatikami. Prišiel tak o možnosť zabojovať o lepší výsledok a na pole position mohol rovno zabudnúť.

V nedeľu to napokon bola iná pesnička a Ferrari sa predviedlo v oveľa lepšom svetle. Dokázali byť konkurencieschopní a mali výbornú rýchlosť, a to najmä na hardoch. Skvelý záverečný stint predviedol Leclerc, ktorý až do cieľa vyvíjal sústavný tlak na štvrtého Georgea Russella, ale zdolať ho nakoniec nedokázal.

Sainz sa zas vďaka dobre fungujúcej stratégii dokázal vyhnúť premávke a skončil na siedmom mieste. „Bola to pre nás skvelá nedeľa. Zo strany oboch pilotov to boli veľmi pozitívne preteky,“ povedal šéf stajne Fred Vasseur.

Zároveň priznal frustráciu ohľadom toho, ako v sobotu ohrozili celý svoj víkend. „Celkovo sme však mali dobré tempo. Myslím si, že Charles jazdil posledných 25 kôl na rovnakej úrovni ako Norris. Bol to skvelý návrat späť a z víkendu sme si priniesli niekoľko dobrých bodov. Nič zázračné, ale štartovali sme z deviateho a desiateho miesta. Podľa mňa by bolo ťažké odviesť lepšiu prácu.“

Rodák z Francúzska priznáva, že ho súperi z McLarenu výkonnosťou prekvapili. Lando Norris vyhral v podstate s prstom v nose. „Ale v piatok a v nedeľu sme sa im vyrovnali, posledných 30 kôl v pretekoch sme mali rovnaké tempo, zatiaľ čo v sobotu nám niečo chýbalo.“

„Pred Austinom budeme mať čas všetko analyzovať, ale celkovo považujem za pozitívne, že sme víkend ukončili na vysokej úrovni. Teraz je tu prestávka a je príjemné takto skončiť,“ uviedol Vasseur.

Šéf Ferrari v tejto súvislosti prezradil, že na najbližšie preteky do Texasu privezú novinky. „Každý sa pravdepodobne pokúsi priniesť posledné vylepšenia. Máme pred sebou štyri týždne a urobíme všetko pre to, aby sme sa pokúsili odstrániť nedostatky auta.“

Súvisiace články

Diskusia