logo F1online.skF1online.sk

Ricciardo zajazdil najrýchlejšie kolo a Verstappenovi s Red Bullom dal posledný darček

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 17:22

V nedeľu všetko nasvedčovalo tomu, že Daniel Ricciardo sa rozlúčil s Formulou 1. Množstvo fanúšikov sa mu poďakovalo aj tým, že zaňho hlasovali v ankete o jazdca dňa. Ak sa však medzi nimi objavili aj priaznivci McLarenu, po poslednom kole zrejme chceli svoj hlas späť. Austrálčan totiž pomohol Maxovi Verstappenovi a Red Bullu.

V tohtoročnej bitke o jazdecký šampionát môže byť dôležitý každý bod. Aj preto sa Lando Norris pokúsil zajazdiť najrýchlejšie kolo a odchádzať zo Singapuru nie s 52- ale s 51-bodovým mankom. Nakoniec mu to nebolo súdené.

Ako prvý sa ho oň pokúsil pripraviť Kevin Magnussen, ktorému sa to aj na pár sekúnd podarilo vďaka kolu na úrovni 1:34,754. Komisári mu ho však zmazali, pretože v druhej zákrute prekročil traťové limity. Neskôr to už Haas neskúšal.

V úplne poslednom kole však mäkké pneumatiky nasadil Daniel Ricciardo z juniorského tímu červených býkov. Z pohľadu výsledkov to preňho nemalo žiadny význam; bod za najrýchlejšie kolo totiž môže získať len pilot, ktorý sa umiestni v prvej desiatke. Jediné, čo tým Austrálčan dosiahol, je, že Norrisovi ho vymazal z jeho konta.

“Tvoj starý kamoš Daniel zajazdil najrýchlejšie kolo,” oznámil Maxovi Verstappenovi jeho inžinier po skončení pretekov. Líder priebežného poradia šampionátu sa vzápätí za to poďakoval.

Daniel Ricciardo po pretekoch vysvetľoval, že z hľadiska tempa na tom jeho tím nebol dobre. V závere pretekov jazdil hlboko v poli porazených, a tak boxovému múriku Racing Bulls skrsla myšlienka. “Začínali sme na bodoch, ale neboli sme dosť rýchli. V posledných pár kolách Pierre (Hamlin, pretekový inžinier, pozn. red.) povedal, že by sme sa mali pokúsiť o najrýchlejšie kolo. Povedal som si, a prečo nie?

Norrisov čas napokon prekonal o polovicu sekundy a zároveň vyjadril nádej, že práve tento počin by mohol rozhodnúť o titule. “Nemyslím to proti Landovi, ale jedna moja časť dúfa, Max to nakoniec vyhrá o jeden bod, pretože by som mal garantovaný veľmi pekný darček pod stromček!” rozosmial sa.

“Trochu sme pri tom pamätali aj na Red Bull, ale možno som sa len chcel ten poslednýkrát pustiť do rýchleho kola, ak to už bude koniec,” pripustil Austrálčan, ktorý sa už v podstate lúčil a aj pred motorhomom stajne tomu všetko nasvedčovalo.

Max Verstappen sa svojmu bývalému kolegovi poďakoval. “S Danielom máme dlho spoločnú históriu. Vždy sme mali dobrý vzťah, priateľstvo a vzájomný rešpekt. Je to skvelý chlap a máme medzi sebou dobrú chémiu. Nemusíte sa pred ním na nič hrať a dokážete s ním dobre vychádzať. Určite si ho budeme pamätať ako veľmi rýchleho jazdca, to asi vedia všetci, ale tiež ako skvelého chlapa.”

Táto pomoc však nie je celkom bez kontroverzie. Red Bull a Racing Bulls sú spriaznené tímy, no ako také by si na trati nemali pomáhať. Je preto možné, že počas blížiacej sa jesennej prestávky sa táto téma otvorí a možno sa zmenia aj pravidlá tak, aby pilot z chvosta štartového poľa nemal takúto možnosť ovplyvniť šampionát. Stačilo by zabezpečiť, že sa bod za najrýchlejšie kolo bude vždy udeľovať niektorému jazdcovi z TOP10.

Súvisiace články

Diskusia