logo F1online.skF1online.sk

Ricciardo sa po hororovej kvalifikácii chce utopiť: V nedeľu priveďte Piqueta!

Daniel Ricciardo
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 20:21

Bude Singapur labuťou piesňou Daniela Ricciarda? Austrálčan mal rok a pol, aby svojimi výkonmi zaujal Red Bull a dostal druhú šancu v hlavnom tíme. Zdalo sa, že v súboji s Júkim Cunodom má ideálnu príležitosť, ale nedokázal sa jej chopiť. Po kvalifikácii v Singapure sa vytratil aj jeho povestný úsmev a optimizmus.

Ricciardo dostával vo štvrtok veľmi nepríjemné otázky a celkom jednoznačne sa v zákulisí niečo dialo. Po mix zóne ho sprevádzal komunikačný riaditeľ Red Bullu a Danielovi zjavne nebolo umožnené, aby špekulácie zmietol zo stola, čím ich v podstate priživil.

Strhol tým na seba ešte väčšiu pozornosť a reportér televízie Sky Ted Kravitz poznamenal, že Liam Lawson sa zdržiava takmer výhradne v jeho polovici garáže. Spoznáva ľudí, s ktorými bude už čoskoro úzko spolupracovať? Alebo jednoducho svojou prítomnosťou vytváral tlak na Ricciarda? Ak je pravdou druhá možnosť, tak môžeme povedať: podarilo sa!

Austrálsky pretekár v singapurskej kvalifikácii úplne vybuchol. Kým Júki Cunoda odštartuje do pretekov zo siedmeho miesta, jeho tímový kolega bude až šestnásty, takže po sobote nemal náladu na svoj široký úsmev. „Snažím sa byť optimista, ale dnes je veľmi pesimistický deň. Možno sa pôjdem utopiť do svojej ľadovej vane a ráno ma tam nájdete sa vznášať vo vode,“ povzdychol si Ricciardo po kvalifikácii.

Špekulácie sú naozaj intenzívne. Bude Liam Lawson v kokpite RB už v Austine? Alebo nastúpi až budúcu sezónu? Z dnešného pohľadu to nevyzerá, že by mal Ricciardo veľkú šancu na záchranu vlastnej sedačky. Je to pritom zvláštne, pretože od piatka to pre RB vyzeralo na pozitívny víkend. Potvrdil to však len Cunoda.

„Auto sme príliš nezmenili,“ nechápal Ricciardo prepad rýchlosti. „V piatok sme na tom boli dobre a cítili sme optimizmus. Úprimne, aj v treťom tréningu na mediumkách to bolo dobré. Zdalo sa, že sme nadviazali na piatok, ale keď som obul softy, zostal som absolútne stratený.“

„Monopost sme pred kvalifikáciou len trochu doladili a myslel som si, že všetko bude v poriadku. Ako som však povedal, na mäkkých pneumatikách som sa necítil komfortne. Je to nanič, keďže v piatok sme sa niekam dostali a v kvalifikácii som neurobil žiadnu veľkú chybu. Nebol to príjemný pocit, keď som prešiel cieľom a videl čas,“ priznal Ricciardo.

Po štarte zo šestnásteho miesta v Singapure môžete očakávať len zázrak. Daniel však v tejto situácii potrebuje kvalitný výsledok viac ako kedykoľvek predtým. „Bolo by pekné, keby som zanechal jednoznačné stanovisko, ale vypadnutie v Q1 je so všetkými sračkami naokolo dosť naprd. Úprimne, myslel som si, že dnes to bude dobrý deň. Ako sme mohli vypadnúť už v Q1? pýta sa neveriacky Daniel.

Nádeje na body sa tak pred nedeľou scvrkli do teoretickej roviny. Sám Ricciardo vtipne poznamenal, že bude potrebovať spojenca na štýl Nelsona Piqueta mladšieho, ktorý v roku 2008 spôsobil jednu z najväčších kontroverzií v dejinách Formuly 1, keď úmyselne havaroval a výraznou mierou pomohol k víťazstvu Fernandovi Alonsovi. „Dúfajme, že nám pomôže dobre načasovaný výjazd bezpečnostného vozidla. Priveďte späť Piqueta a urobte to!“ poznamenal Ricciardo.

Súvisiace články

Diskusia