logo F1online.skF1online.sk

Verstappen o svojom treste: Celé je to bizarné

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubalavčera 18:53

Po prvom tréningu čakalo Maxa Verstappena netradičné vypočúvanie. Pred komisármi mal vysvetľovať svoje slová zo štvrtkovej tlačovej konferencie, na ktorej použil anglický výraz “f*cked”, a dostal prísny trest. Holanďan len neveriacky krútil hlavou.

Stretnutie Maxa Verstappena s komisármi netrvalo viac ako 15 minút. V podstate na ňom ani nebolo čo riešiť; FIA sa rozhodla prísne trestať vulgárne prejavy, a tak bolo jasné, že obhajca titulu sa nejakému trestu nevyhne.

Ani on sám však zrejme nečakal, že bude až taký prísny. Zatiaľ čo v minulosti Toto Wolff či Frédéric Vasseur vyviazli len s formálnym napomenutím, Maxa Verstappena čaká verejnoprospešná činnosť podobne ako po VC Brazílie 2018, keď bol však jeho prehrešok oveľa závažnejší.

Čo presne bude Verstappen robiť, zatiaľ netušíme. Na forme sa zrejme dohodne až s generálnym tajomníkom FIA pre šport. Môžeme však očakávať, že to bude niečo podobné, ako už absolvoval po spomínanej roztržke s Estebanom Oconom; vtedy musel takpovediac asistovať komisárom na pretekoch Formuly E. Jeho šéf Christian Horner bol zas nútený sa zúčastniť videokonferencie komisárov FIA, keď v Katare 2021 urazil maršalov.

“Asi by bolo najlepšie, keby som k tomu nič nepovedal. Nech k tomu poviem čokoľvek, nezaslúži si to tú pozornosť,” poznamenal Max Verstappen po skončení piatkového programu. “Myslím si, že celé je to bizarné.”

Je trochu zvláštne, že Verstappen bol takto potrestaný, hoci komisári napríklad na VC Monaka celkom odignorovali podobné vyjadrenie Charlesa Leclerca, ktoré padlo takisto na oficiálnej tlačovej konferencii.

Po minulotýždňových pretekoch v Baku zas “čarovné slovíčko” ušlo aj Carlosovi Sainzovi, ktorý kolidoval so Sergiom Pérezom: “Tak sme sa na seba pozerali a hovoríme si: Čo sa tu, ***, stalo?” zneli Španielove slová, ktoré v anglickom origináli obsahovali aj výraz “f*ck”.

Nuž a vo štvrtok sa neustrážil ani Kevin Magnussen, ktorý chcel frázou “ready to f*ck shit up” žartovne vyjadriť, že s nulou v kolónke trestných bodov je pripravený opäť “robiť bordel”. Ani Sainz, ani Magnussen však nemuseli na koberček ku komisárom.

“Oni to nepovedali na tlačovej konferencii, to je podľa všetkého ten rozdiel,” pokračoval Verstappen, zatiaľ čo sa cez padok vracal do motorhomu Red Bullu. “Ale tu očividne nadávať môžeme. Nabudúce sa ma teda na tlačovej konferencii na nič nepýtajte, a všetko vám môžem rozpovedať tu.”

Mohamed bin Sulajem má talent riešiť dôležité veci. Po zákaze šperkov sa rozhodol vystaviť stopku aj neslušným výrazom, aj keď možno by bolo užitočnejšie si posvietiť napríklad na nekonzistentné rozhodovanie komisárov. FOM tak požiadal, aby réžia priameho prenosu prestala púšťať do éteru nevhodné vysielačky a zdá sa, že aj komisárom prikázal, aby tieto prehrešky trestali prísnejšie.

“Či za tým bolo niečo osobné? Nezaoberám sa tým a nechcem na to plytvať svojou energiou,” mávol rukou Verstappen, ktorý nečakal, že dostane takýto trest. “Keď mi to čítali, bol som dosť prekvapený. Budem sa musieť niečoho zúčastniť, možno cez počítač — nejakej konferencie alebo niečoho…”

Súvisiace články

Diskusia