logo F1online.skF1online.sk

Hamilton upozornil Sulajema, že jeho poznámka mala rasistický podtón

Lewis Hamilton
© LAT Images/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 10:18

Lewis Hamilton azda aj súhlasí s prezidentom FIA v tom, že vyjadrovanie pilotov F1 by malo spĺňať nejaké štandardy slušnosti. Nepáči sa mu však, ako to Mohamed bin Sulajem vyjadril. Jeho slová totiž nemali ďaleko od rasizmu.

Rozhovor s Mohamedom bin Sulajemom zverejnil magazín Autosport, ktorý ho však pôvodne stiahol. Na sociálnych sieťach sa začalo rozoberať, čo je vlastne za tým, a anglicky hovoriaci fanúšikovia odhalili potenciálny problém.

Prezident FIA nemal výrazom “raperi”, ktorí vraj neustále nadávajú a ľudia v F1 “nie sú ako oni”, poukázať len na hudobníkov, ale na jednu celú rasu. “Nepáči sa mi, ako to povedal a ako to vyjadril. Slovo ‘raperi’ je veľmi stereotypné,” vyhlásil Lewis Hamilton.

V anglicky hovoriacich krajinách je pojem “rapper” veľmi blízky afroamerickej časti obyvateľstva. “Keď sa nad tým zamyslíte, väčšina raperov je čierna. V podstate teda hovorí, že ‘my nie sme ako oni’. Myslím si, že to boli nesprávne zvolené slová, je za tým aj rasový prvok.”

Pre Mohamed bin Sulajema však nie je angličtina rodný jazyk a nemôžeme od neho očakávať, že ako cudzinec dokáže vnímať aj drobné významové odtiene slov. Z jeho vyjadrení navyše vyplýva, že skutočne hovoril o hudobníkoch a ich textoch.

Hamilton napokon pripustil, že s jeho myšlienkou súhlasí: Piloti by mali prestať používať vulgárne výrazy. “Keď som mal 22 rokov, veľmi som sa nad tým nezamýšľal. Vreli vo mne emócie a povedal som, čo mi zišlo na um. Zabúdal som na to, koľko ľudí počúva a že to počúvajú aj deti.”

“Ak sa započúvate do slov niektorých mladých jazdcov, ešte k tomu nedospeli. V istej fáze však dospejú. Som si istý, že keby sa za to začali udeľovať tresty, tak by to prestalo. Možno je to vec, ktorú potrebujeme,” zamyslel sa sedemnásobný šampión. “Myslím si, že je toho príliš veľa a súhlasím, že to treba trochu vyčistiť. Na druhej strane pre šou je dobré ukázať nejaké emócie, nie sme totiž roboti.”

Napríklad Lando Norris sa však v tejto veci postavil na stranu Maxa Verstappena. Holanďan vo štvrtok vysvetľoval, že piloti sú plní adrenalínu a keď sedia v kokpite, môžu padnúť aj tvrdšie slová. Namiesto toho, aby im ich FIA zakazovala, by mala réžia priameho prenosu prestať vyberať tieto štipľavé vysielačky.

“Sme v zápale boja, sme pod stresom, pod tlakom, súperíme a máme aj tvrdé nehody. Im sa to povie ľahšie ako nám vykoná, pretože my dávame do toho všetko, aby sme s ostatnými pretekali,” zapojil sa do debaty Lando Norris. “Máme vysoký tep. Vkladáme do toho našu vášeň a lásku.”

“Je samozrejmé, že na oboch stranách padnú aj nejaké škaredé slová, ale je to preto, že sa snažíme, že chceme do toho dať všetko a keď sa veci nevyvíjajú správnym smerom, tak cítime, že sme boli poškodení,” doplnil.

Súvisiace články