logo F1online.skF1online.sk

Horner žiadal trest pre Sainza. Podľa komisárov Pérez mohol nehode zabrániť

Nehoda Carlosa Sainza a Sergia Péreza
© X/F1
Milan Kubala
Milan Kubala15. 9. 2024

Pri pohľade na výsledkovú listinu Red Bull nemal dôvod na radosť. Max Verstappen dorazil do cieľa za Landom Norrisom a Sergio Pérez šachovnicovú vlajku ani nevidel. Šéf tímu Christian Horner sa dožadoval penalizácie pre Carlosa Sainza, s ktorým Pérez kolidoval, no komisári rozpažili ruky a skonštatovali, že šlo o pretekový incident.

Charles Leclerc musel vystrčiť lakte, ak sa chcel v záverečných kolách ubrániť pred Sergiom Pérezom. Spravil to celkom šikovne, čo otvorilo dvere Carlosovi Sainzovi. Oba monoposty Ferrari sa ocitli na virtuálnom pódiu, no držali ho len pár stoviek metrov. Za treťou zákrutou totiž došlo k zrážke.

Christian Horner uviedol, že očakával penalizáciu pre Carlosa Sainza na nasledujúcu VC Singapuru. “Na základe toho, čo som videl, by som to čakal. Bol by som veľmi sklamaný, keby za spôsobenie takejto kolízie nedostal nejaký trest.”

“Pre Checa je to frustrujúce, pretože mal byť na pódiu. Mal byť prinajhoršom na treťom mieste, pravdepodobne na druhom. Myslím si, že v skutočnosti mohol tieto preteky aj vyhrať, keby nestratil čas najskôr za Alexom Albonom a potom za Landom,” pripomenul tímovú pomoc McLarenu v kritickej chvíli, keď Oscar Piastri zamieril do boxov a Pérez pohrozil undercutom.

Pred mikrofónom Sky Sports Horner vysvetlil, prečo presne by mal Sainz dostal trest. “Ak si vezmete bielu čiaru na pravej strane trate ako referenciu, tak celkom jasne vidíte, že Carlos sa pozrel do zrkadla a posúval sa doľava uvedomujúc si, že je tam Checo.”

“Checo sa nehýbe doľava ani doprava, takže prísť oňho je nesmierne frustrujúce,” pokračoval najdlhšie slúžiaci šéf tímu v padoku. “Ak sa pozriete na tú referenciu, vidíte ho pozrieť sa do zrkadla, a že ho ťahá doľava.”

Komisári označili kolíziu Carlosa Sainza a Sergia Péreza za pretekový incident. Christian Horner sa teda trestu nedočkal. FIA vo svojom verdikte popisuje sekundy pred nehodou veľmi podobne ako 51-ročný Brit.

V posudku komisári vysvetlili, že ani jeden pilot nejazdil nevyspytateľne, ba dokonca obaja mali volant viac-menej rovno. Sainz sa síce trochu vzďaľoval od bariéry na pravej strane, ale komisári skontrolovali jeho prejazdy týmto úsekom z predchádzajúcich kôl a zistili, že nešlo o nič nezvyčajné. Pérez sa takisto posunul o pol šírky monopostu doľava.

“Je zrejmé, že aj keď bol Sainz vpredu a mal právo zvoliť si svoju stopu, posunul sa smerom k monopostu, na ktorým mal len obmedzený výhľad. Zároveň s tým Pérezova línia prejazdu sa ničím nevymykala štandardu, no mohol spraviť viac pre to, aby sa vyhol autu, na ktoré mal lepší výhľad,” podotýka štvorica v zložení Tim Mayer, Matteo Perini, Johnny Herbert a Danil Solomin.

Komisári preto volia podobný postoj ako pri nehode Maxa Verstappena a Lewisa Hamiltona v Maďarsku: Pilot mohol spraviť viac, aby sa nehode vyhol. Komisári nehodu posúdili ako pretekový incident a doplnili, že ani jeden pilot nenesie “prevažnú časť viny”.

Súvisiace články

Diskusia