logo F1online.skF1online.sk

Norris: Máloktorý tím má to, čo my s Oscarom

Lando Norris
© X/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl15. 9. 2024

Lando Norris v nedeľu zavrel ústa všetkým pochybovačom či tým, ktorí ho už odpísali z bitky o najvyššie priečky. Popri tom, že stopercentne zvládol svoje vlastné preteky, výrazne pomohol svojmu tímovému kolegovi v bitke o víťazstvo.

Bol to práve Norris, kto zohral rolu v dôležitých momentoch pri pitstopoch na čele poradia. Sám bol trochu mimo tejto hry, pretože po štarte z pätnásteho miesta zvolil dlhočizný prvý stint na tvrdých pneumatikách.

Dal však ochutnať Sergiovi Pérezovi niečo z jeho vlastnej medicíny z Abú Zabí 2021. V strednom sektore po prosbe tímu spomalil Mexičana, aby ten nedokonal undercut na Oscara Piastriho. Aj vďaka Norrisovi vyšiel Piastri na trať pred Pérezom, a mohol zaútočiť na Charlesa Leclerca.

„Ja som potreboval schladiť svoje pneumatiky, čo pomohlo Oscarovi,“ smial sa Lando Norris pri otázkach novinárov. Pokračoval už vážnejším tónom. „Urobil som dnes svoju prácu ako tímový hráč. Obaja sme to s Oscarom dnes výborne zvládli. Nie je tu veľa tímov, kde obaja jazdci konzistentne bodujú tak ako my dvaja. Dokázali sme si navyše navzájom pomôcť.“

Norris bol v polovici pretekov skeptický ohľadom svojich šancí. Na tvrdej zmesi sa nevedel dostať cez Alexa Albona, a zdalo sa, že je mimo boja na špičke. „V polovici pretekov by som fakt nepovedal, že skončím štvrtý. Mal som za sebou Carlosa, Checa či Maxa, a to ma ešte čakal pitstop. Ku koncu stintu na tvrdej zmesi auto ožilo. Je pre mňa dôležité, že som sa na konci dostal cez Maxa, zvlášť po včerajšku ma to potešilo. Celé to vyšlo tak, ako sme chceli, ba ešte lepšie.“

McLaren sa dnes dostal na čelo Pohára konštruktérov. Niečo podobné fanúšikovia tradičnej značky nezažili veľmi dlho. Presne viac než 10 rokov, keď Jenson Button a Kevin Magnussen druhým a tretím miestom z úvodného víkendu v Austrálii zaistili britskej stajni dočasné prvé miesto medzi tímami.

Posledný konštruktérsky triumf McLarenu však už poriadne bradatý, a to z roku 1998. Lando Norris ani Oscar Piastri vtedy ešte neboli na svete. „Môžeme byť na to veľmi hrdí. Zásluha patrí tímu, ktorý nám dal víťazné auto. V prvých pretekoch v Bahrajne sme boli o niečo za Mercedesom, dnes sme ďaleko pred ním. Tím odvádza úžasnú prácu. Pre celý McLaren je to šťastný deň, keďže sme po desiatich rokoch znovu prví v konštruktéroch. Teším sa za seba i Oscara, pretože víťazstvo je vždy úžasné,“ vyhlásil britský pilot.

Lando Norris bol po sobote poriadne sklamaný a spolu so svojím tímom schytal aj spŕšku kritiky za to, čo sa udialo na konci Q1. Niektorí ho obviňovali, že popri pomalom Oconovi nemusel uberať, keďže tam videli bielu, a nie žltú vlajku.

Lando poslal kritikom odkaz. „Spravil som azda najférovejšiu vec a mal som neskutočnú smolu. Veľa ľudí tvrdilo totálne nezmysly. Viem, čo som videl na svojom volante, kde svietila žltá, takže mi nezostával nič iné ako ubrať. Nebyť toho, mohli sme mať dnes na čele dve autá. Túžime byť perfektní. Tento víkend perfektný nebol, no odchádzame šťastní. Dnešok ukázal, že to dokážeme dobre zvládnuť a manažovať.“

Mimochodom, žlté vlajky boli témou aj po dnešných pretekoch. Norris sa v dojazdovom kole, keď naďalej svietili žlté vlajky vo fáze VSC, sťažoval na Maxa Verstappena, ktorý predbehol jeho i Georgea Russella. Max je naďalej prešetrovaný.

„Len som pomenoval fakty. Na obrazovke som mal VSC a žlté svetlo, teda podobne ako včera. Bola nehoda, na trati boli lekári a podobne, čo znamená zákaz predbiehania, no predbiehalo sa, tak som sa na to pýtal. Pýtal som sa na to tímu, pretože som si myslel, že predbiehať nemôžete, ale možno sa mýlim,“ uzavrel druhý muž priebežného poradia.

Súvisiace články

Diskusia