logo F1online.skF1online.sk

Sainz netušil, čo sa stalo. Podľa Péreza sa pohol príliš rýchlo

Nehoda Carlosa Sainza a Sergia Péreza
© X/F1
Milan Kubala
Milan Kubala15. 9. 2024

Nechýbalo veľa a preteky v Azerbajdžane sa mohli zaobísť bez väčšej nehody. V závere veľkej ceny to však začalo vrieť v boji o druhú priečku. Charles Leclerc, Carlos Sainz a Sergio Pérez si to rozdali v prvom sektore, kde došlo aj ku kolízii Ferrari a Red Bullu. Na vinníkovi sa však nezhodli.

Carlos Sainz bol po nehode totálne rozčarovaný. Vo vysielačke sa pýtal, čo sa vlastne stalo, no v tej chvíli mal už Sergia Péreza po svojom boku a obaja hľadeli do bariéry. Vidina pódia sa rozplynula ako ranná hmla.

“Bol to veľmi nešťastný koniec,” povzdychol si Carlos Sainz, ktorý bol veľmi blízko pódia. “V prvom rade som rád, že sme s Checom v poriadku. Odjazdil som slušné preteky a bol som veľmi rýchly. Doťahoval som sa na prvú trojku a v posledných 20 kolách som bol najrýchlejším jazdcom na trati.”

Španiel mal v poslednom stinte takú rýchlosť, že nemusel skončiť na tretej priečke, ale mohol si poradiť ešte aj s Charlesom Leclercom. Nakoniec si z Baku odnáša veľkú nulu. “Žiaľ, po predbehnutí Checa v prvej zákrute a súboji s Charlesom v druhej zákrute došlo k veľmi nečakanému kontaktu. Stále celkom nerozumiem tomu, ako sa to stalo. Nespravil som žiaden zbrklý manéver ani som sa agresívne nepohol. Z nejakého dôvodu, ktorý nechápem, sme kolidovali. To bolo všetko.”

Čo očakáva od komisárov? “Nie som si istý, nikdy neviete, čo sa z toho vykľuje. Teraz som však stopercentne presvedčený o tom, že som nespravil nič nesprávne ani agresívne,” vyhlásil Carlos Sainz.

Sergio Pérez kladie nehodu za vinu svojmu súperovi. “Čo do*** tento chlapík robí? Je blázon alebo čo? To je ale idiot!” hneval sa vo vysielačke bezprostredne po nehode, ktorá Red Bull vyšla poriadne draho. McLarenu umožnila dostať sa do čela šampionátu a dokonca si vybudovať 20-bodový náskok.

Faktom je, že Carlos Sainz sa na výjazde z druhej zákruty držal pri bariére, no postupne sa začal od nej vzďaľovať. Na videu z vtáčej perspektívy si môžeme všimnúť, že najskôr je až na bielej čiare, no postupne sa približuje k Red Bullu v strede trate. V tom spočíva Sainzova chyba, myslí si Mexičan, ale tak isto to hodnotí aj Karun Čandhok vo svojej analýze.

“Veľká škoda, že sa to stalo,” krútil hlavou Sergio Pérez. “Nemám slov. Z pohľadu šampionátu je to katastrofa pre nás oboch, že sme takto zakončili víkend. Na stole bolo oveľa viac. Je to tak trochu katastrofa.”

“Podľa môjho názoru sa Carlos presunul až príliš rýchlo, aby sa udržal v zákryte za Charlesom. Pohol sa v nesprávnej chvíli, čoho dôsledkom bola obrovská nehoda,” poskytol aj svoj pohľad na incident.

Na posudok komisárov stále čakáme.

Súvisiace články

Diskusia