logo F1online.skF1online.sk

Norris si nerobí veľké nádeje: Dúfam, že sa mýlim…

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala15. 9. 2024

V tejto sezóne Max Verstappen len trikrát štartoval z horšej ako piatej priečky. Teraz bude opäť, čo by boli pre McLaren a Landa Norrisa skvelé správy, keby on neštartoval o desať pozícií nižšie. Zdá sa tak, že ani ďalší slabší víkend v podaní Red Bullu nevyužije. V sobotu z neho bolo cítiť aj istú mieru rezignácie.

Ak sa v nedeľu Maxovi Verstappenovi podarí navýšiť svoj náskok na čele šampionátu čo i len o jediný bod, tak Lando Norris bude musieť na zvyšných víkendoch nazbierať v priemere o aspoň 9,14 bodu viac ako jeho rival v boji o titul. Vzhľadom na to, že v tejto sezóne niečo také dokázal len raz, keď Verstappen vypadol v Melbourne, tak to by bol zrejme koniec Norrisovým nádejám.

Situácia je vážna a každá pomoc bude dobrá. Keď sa však Lando Norris ocitol pred novinármi, padla aj dosť prekvapujúca otázka: Očakáva v nedeľu pomoc Oscara Piastriho, o ktorej sa už tak dlho hovorí? “Nie, to by bola hlúposť.”

Úlohou Oscara Piastriho bude získať čo najviac bodov do konštruktérskeho šampionátu, nie obetovať sa, aby jeho kolega minimalizoval škody. Ten si bude musieť preraziť svoju vlastnú cestu, no napriek veľmi dlhej cieľovej rovinke, ktorá by mala predbiehanie umožniť, to nevidí ružovo.

“S predbiehaním je to tu horšie, ako si všetci myslia. Dúfam, že sa mýlim a budeme mať množstvo šancí, ale nečakám to. Zo sedemnásteho miesta nemám veľké očakávania,” povedal Lando Norris ešte pred diskvalifikáciou Pierra Gaslyho, ktorá ho posunula o jednu pozíciu vyššie.

“Myslím si, že všetko budeme musieť zvládnuť s pomocou stratégie, pretože sa tu nedá predbiehať. Vzadu je veľa áut, ktoré nasadili malé krídla a dúfajú v najlepšie,” vysvetlil koreň problému. “Pre mnohé iné autá je nemožné ich predbehnúť.”

Azerbajdžan je však známy bláznivými pretekmi. Bezpečnostné vozidlo sme na trati nevideli už od VC Španielska, a štatisticky je jeho zásah v Baku potrebný v 57 percentách prípadov. McLaren tomu bude musieť prispôsobiť taktiku.

Ak sa safety car neobjaví, musí veriť, že sa Norris nezasekne. “Auto je rýchle. Zostáva nám dúfať, že nám to zahrá do karát a dostaneme sa na voľnú trať, ale na mestskom okruhu sa všetci zoskupia. Ste zahnaní na nejakú pozíciu a veľakrát s tým neviete veľa spraviť. Dúfam v to najlepšie, ale nečakám nič moc, ak do hry nezasiahne stratégia.”

Súvisiace články

Diskusia