logo F1online.skF1online.sk

Villeneuve varuje: Neweyho autá nie sú pre priemerných jazdcov

Adrian Newey, Fernando Alonso, Lawrence Stroll, Lance Stroll
© X/F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 9. 2024

Krátko po oznámení prestupu Adriana Neweyho do Aston Martinu sa na internete objavil vtip: „Adrian Newey chce skutočnú výzvu. Vie, že keď urobí majstra sveta z Lanca Strolla, definitívne tým vyrieši večnú otázku, či je to jazdec, alebo auto.“ Nuž, Lawrenca Stroll chce, aby sa jeho syn stal majstrom sveta, ale ani Adrian Newey nie je zárukou, že sa tak stane, na čo počas víkendu v Baku upozornil aj Jacques Villeneuve.

Kanadský pretekár veľmi dobre vie, čoho je Newey schopný. Postavil jeho majstrovský Williams FW19, hoci v tom čase sa rozpadali jeho vzťahy s Frankom Williamsom a Patrickom Headom. Tí bez neho už nevyhrali žiadny titul a Villeneuve je dodnes posledným šampiónom tejto tradičnej stajne.

Jacques vyslal počas víkendu v Baku varovanie súčasným i budúcim pilotom Aston Martinu, že život s Neweym je niekedy náročný. „Z vlastnej skúsenosti hovorím, že Adrian vždy navrhoval autá, ktoré vyžadovali veľmi precízne ovládanie. Vždy mali úzke pracovné okno, ale mali tiež neskutočnú výkonnosť, keď sa vám podarilo trafiť do toho okna,“ vyhlásil Villeneuve.

„Nie sú to autá pre každého. Adrian navrhuje monoposty pre výnimočných jazdcov a títo jazdci sa v nich môžu postarať o obrovský rozdiel. Priemerní piloti sa v nich však budú trápiť,“ varuje majster sveta z roku 1997.

O Neweym by vedeli rozprávať aj Ivan Capelli či Damon Hill, ktorí v Adrianových autách trpeli obrovským nepohodlím. To však geniálneho konštruktéra neobmäkčilo. Dokonalá aerodynamika si vyžaduje obete a rozšírenie či zväčšenie kokpitu narazilo v tých časoch na rezolútne „nie“. V súčasnej Formule 1 nemajú jazdci problémy s pohodlím, ale Pierre Gasly, Alex Albon i Sergio Pérez by vedeli rozprávať, že jazda s Red Bullom častokrát nie je žiadna prechádzka.

Naopak, vo Williamse či McLarene by vedeli hovoriť, aký je život „po Neweym“. V nasledujúcich rokoch sa možno dozvieme odpoveď na otázku, aký bol Adrian skutočne dôležitý pre Red Bull. „Odchod Neweyho vám vážne uškodí. Je ľahké vypadnúť z toho okna, o ktorom som hovoril, a už nikdy sa doň nevrátiť. Pohybujete sa na veľmi tenkej hranici,“ povedal Villeneuve.

„Keď Newey v roku 1997 odišiel z Williamsu, od polovice sezóny sa tím začal trápiť. Boli sme úplne stratení a chvíľu trvalo, kým sme sa vrátili do onoho okna. To sa môže stať aj Red Bullu,“ varuje Jacques.

Súvisiace články

Diskusia