logo F1online.skF1online.sk

Steiner radí McLarenu, aby začal rokovať s Markom Webberom

Oscar Piastri a Mark Webber
© Twitter/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala11. 9. 2024

Pred nami je ďalšia preteková dvojička, ktorá pre McLaren predstavuje ďalšie dve príležitosti dostať sa o krok bližšie k zisku konštruktérskeho, ale aj jazdeckého titulu. Nebude to však také jednoduché, ak bude tímová réžia naďalej pre papájových tabu. Bývalý šéf Haasu Günther Steiner radí McLarenu, aby začal rokovať s Markom Webberom o pozastavení účinnosti potenciálnej klauzuly v zmluve Oscara Piastriho.

Nástojčivý prístup McLarenu by sa skutočne dal vysvetliť tým, že Oscar Piastri má vo svojej zmluve isté garancie: Z Alpinu do McLarenu ho mohol zlákať aj prísľub toho, že Landovi Norrisovi nebude musieť nosiť vodu.

Za predpokladu, že je to skutočne tak, môže vôbec McLaren siahnuť po rozumnom riešení a staviť všetko na Norrisa? Günther Steiner má návrh, ako to zariadiť: “Zmeníte klauzulu. Sadnete si s Markom, ktorý je jeho manažérom, a budete rokovať. Mark je dospelý človek.”

Prečo by sa Piastri vzdával svojej pozície? Zak Brown s Andreom Stellom ho budú musieť nejako motivovať. “Všetci vieme, že v živote nič nie je zadarmo. Na druhej strane, koľko šancí na zisk majstrovského titulu v živote dostanete? Možno toto bude tá jediná. Možno ich bude viac, ale ktovie? Ja neviem. Ak by sa však mala naskytnúť ešte ďalšia, mal by ju dostať Oscar.”

Raz ja, raz ty. Podľa Steinera by takáto dohoda mohla fungovať. “Je možné, že sú si rovnocenní. Ak [zmluva] hovorí, že jazdci sú si rovnocenní, tak sú, a Mark na to určite poukazuje. S Markom sa však potom musíte porozprávať: Človeče, máme šancu, nechceme ju premárniť. Ak v ďalšom roku dostaneme ďalšiu šancu, tak to otočíme.”

“A to isté poviete aj Landovi. Pokúsite sa nájsť kompromis, pretože ak existuje taká klauzula, tak proti nej nemôžete ísť. V opačnom prípade vás čaká žaloba alebo niečo podobné,” varuje temperamentný Talian. “Mark bol jazdcom F1 a vie, ako zriedkavo sa objavia takéto príležitosti. On to pochopí, ak sa s ním pozhovárate. Samozrejme, ak mu za to nič nedáte a klauzula tam je, tak nebude veľmi spokojný.”

“Vysvetlíte mu, že pracujete pre tím, a pokúsite sa uzavrieť dohodu, že ak papájová bude opäť vyhrávať šampionát, tak bude na rade Oscar. Začínalo by sa odznova a ak by bol po piatich pretekoch Oscar v lepšej pozícii, tak by on dostal šancu,” navrhuje kompromis, ktorý by o rok mohol dostať Piastriho do lepšej pozície.

V nasledujúcej sezóne sa totiž môže stať aj to, že k titulu bude mať bližšie Piastri, no tiež bude potrebovať pomoc tímu. Ak tento rok odmietne asistovať svojmu kolegovi, ani Norris nebude veľmi ochotný, keď si pozície vymenia. V tom prípade by sa McLaren mohol pripraviť hneď o dva jazdecké tituly po sebe. Woking pritom na titul čaká príliš dlho na to, aby so svojimi šancami mohol takto šafáriť.

Podľa Steinera je navyše o ašpirantoch na titul rozhodnuté. “Možno Mark s Oscarom majú lepšie nápady ako my tu. Ja si však myslím, že teraz je už dosť jasné, že Oscar tento rok nemôže vyhrať jazdecký šampionát.”

Navyše netreba zabudnúť na to, že Piastri si v tíme nevyrobí veľa spojencov, keď odmietne spolupracovať. “Ak sa postaráte o to, že McLaren namiesto dvoch titulov získa len jeden, ako to prijmú? Je to dobrá vec? Nie, aj tak ste idiot. Musíte kalkulovať a Mark to vie. Mark to zažil. Ja si ho vážim za to, čo robí pre Oscara. Veľmi dobre mu radí. Preto Oscar tak rýchlo dozrieva, pretože má okolo seba dobrých ľudí.”

Steiner napokon poznamenáva, že McLaren môže získať tituly aj bez tímovej réžie; taký scenár ešte rozhodne nie je vylúčený. Musí však dôkladne zvážiť, či chce napínať svaly a riskovať, že bude na posmech, alebo pôjde istejšou cestou.

“Riešenie je niekedy jednoduché. Ak si myslia, že aj tak vyhrajú, nech ich nechajú súperiť. Ak vyhrajú aj s tým, že im dovolia bojovať medzi sebou, budú vyzerať skvele. No ak prehrajú, budú vyzerať ako idioti,” odkázal Steiner.

Súvisiace články

Diskusia