logo F1online.skF1online.sk

Marko: Priorita je Maxov štvrtý titul

Max Verstappen a Helmut Marko
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 9. 2024

McLaren v tejto sezóne vyvinul nesmierne rýchly a všestranný monopost. Kým ostatné tímy trpia výkyvmi formy v závislosti na type okruhu, stajňa z Wokingu je silná všade, hoci nevyhráva všade. Napriek množstvu rozkotúľaných bodov je McLaren v súčasnosti vo skvelej pozícii na zisk titulu v Pohári konštruktérov. Ten je však menej prestížny než jazdecký šampionát a Helmut Marko dal jasne najavo, kde ležia priority jeho tímu.

Vlani neboli výkony Sergia Péreza takým problémom pre Red Bull, ktorý vyhral takmer všetko, čo sa vyhrať dalo. V tomto roku však problémom sú a keď sa k trápeniu mexického pretekára pridali komplikácie s monopostom, stajňa z Milton Keynes nečelí len priamej hrozbe straty primátu v Pohári konštruktérov, ale môže spadnúť až za Ferrari na tretie miesto.

„Víťazstvo Ferrari aj športové správanie McLarenu nám pomohli. Napriek našim nedostatočným výkonom má Max v šampionáte naďalej náskok 62 bodov. Keď však budeme takto pokračovať, môže sa veľmi rýchlo scvrknúť,“ povedal Helmut Marko v rozhovore pre rakúsky OE24. „Ak mu neponúkneme zvládnuteľné auto a pridáme ešte niekoľko takých výkonov ako v Monze, tak je možné všetko.“

Ako však odpovie Red Bull na tento veľmi nelichotivý vývoj? „Liam Lawson testuje pre Pirelli v Monze a naši ľudia zároveň analyzujú, kde potrebujeme vykonať zmeny. Musíme nájsť bod, kde sme v priebehu vývoja nesprávne odbočili,“ zopakoval Marko už po niekoľkýkrát za posledných pár týždňov.

„Dospeli sme už k niekoľkým zisteniam a teraz musíme rýchlo vykonať príslušné technické zmeny, čím autu vrátime vyváženie. Ďalšie dvoje preteky na mestských tratiach v Baku a Singapure majú v tomto smere minimálny význam. Až Austin ukáže, či to dokážeme zvrátiť,“ skonštatoval Marko.

Red Bull medzitým stráca pôdu pod nohami v Pohári konštruktérov. Ako uviedol aj Helmut, štvrtý titul Maxa Verstappena nateraz nie je vo veľkom ohrození, ale to sa môže rýchlo zmeniť. Naopak, konštruktérsky titul vyzerá byť v tejto chvíli stratený. Marko však podčiarkol, že ten pre Red Bull nie je prioritou. „Checo nie je zlý, je skrátka pomalší. Prioritou však, samozrejme, je Maxov štvrtý jazdecký titul,“ vyhlásil Helmut.

Ten zároveň dostal otázku, aký vplyv by mohli mať na výkony tímu obrovské personálne zmeny, ktorými si prešiel v tejto sezóne. Na rozdiel od Christiana Hornera, ktorý rozhodne odmieta akýkoľvek vplyv týchto zmien, Marko ich dosah pripúšťa, ale vraj nemajú nič spoločné so súčasnými problémami monopostu RB20.

„Je jasné, že nám to nepomohlo, ale nemá to priamu súvislosť s našimi technickými problémami. Ak niektorí zamestnanci chcú zmenu, chcú prijať nové výzvy a hľadať nové príležitosti, tak to urobia,“ skonštatoval Marko.

Súvisiace články

Diskusia