logo F1online.skF1online.sk

Colapinto má za sebou krst ohňom: V Baku budem lepšie pripravený

Franco Colapinto
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 9. 2024

Franco Colapinto má za sebou pozitívny štart do kariéry vo Formule 1. Aj keď by sme po skúsenostiach s Nyckom de Vriesom nemali prepadať prílišnej eufórii, argentínsky pilot mal po pretekoch v Monze všetky dôvody na spokojnosť. Dvanáste miesto a takmer bezchybný víkend bolo presne to, čo pri svojom krste ohňom potreboval.

Colapinto urobil všetko potrebné. Neurobil žiadnu väčšiu chybu, hoci tá kvalifikačná ho v sobotu veľmi mrzela, zviedol niekoľko pekných súbojov koleso na koleso a dokázal si poradiť. Celkové dvanáste miesto medzi veteránmi Alonsom a Ricciardom je výsledok, ktorý by pred štartom víkendu určite bral všetkými desiatimi.

„Na prvé preteky to nebolo najhoršie,“ povedal Colapinto po ich skončení. „Auto bolo veľmi silné a, samozrejme, som veľmi spokojný s naším výkonom tento víkend. Pred pretekmi som čelil mnohým otáznikom – v monoposte F1 som nikdy neodjazdil stint na viac ako osem kôl a dnes ma ich čakalo presne päťdesiattri na veľmi horúcej trati.“

„Samozrejme, teraz si môžem preniesť množstvo informácií na simulátor a lepšie pochopiť mnohé veci, na ktorých treba pracovať. Celkovo to však bol veľmi pozitívny víkend, išiel som do toho krok za krokom a s každým výjazdom na trať sme sa zlepšovali. Kvalifikácia bola po tej malej chybe frustrujúca, ale v pretekoch sme tvrdo pracovali, aby sme sa posunuli opäť dopredu,“ dodal Colapinto.

Teraz však argentínskeho mladíka čaká poriadny test. Pred nami sú náročné mestské okruhy v Baku a Singapure. Ani na jednom nikdy nejazdil v juniorských sériách a tieto trate kruto trestajú každú drobnú chybu.

„Víkend Formuly 1 pozostáva z množstva položiek. V prvom rade som nemohol absolvovať normálnu prípravu, pretože rozhodnutie prišlo na poslednú chvíľu. Trať v Baku nepoznám, ale zároveň sa budem môcť oveľa lepšie pripraviť, čo mi veľmi pomôže. Jednoducho potrebujeme pokračovať v práci,“ skonštatoval argentínsky mladík.

„Boli tu veci, na ktoré som nebol zvyknutý, ale začínam ich lepšie chápať a tiež sa prispôsobovať. Celé je to súčasť procesu. Dnešný výsledok je pozitívny – tím je spokojný a ja som tiež spokojný s progresom. Tešíme sa na ďalšie preteky,“ dodal Colapinto.

Súvisiace články

Diskusia