logo F1online.skF1online.sk

Brundle: Piastriho nezaujímajú Norrisove titulové šance

Lando Norris a Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 9. 2024

História Formuly 1 je plná kontroverzných otázok a rozporuplných postáv. V posledných dvoch rokoch dominancie jedného tímu sme si už trochu odvykli od kladenia si otázok o rytierskej cnosti, čestnosti či mužnosti nástupcov takých legiend ako Fangio či Clark. Formula 1 je však bezohľadný, sebecký a, keď sa bojuje o veľa, niekedy aj kontaktný šport. Oscar Piastri v Taliansku rozhodne naznačil, že zdieľa niektoré vlastnosti s veľkými šampiónmi nedávnej minulosti.

Urobil Oscar Piastri v Monze niečo zlé? Ak mu tím nezakázal pretekať s tímovým kolegom – a podľa dostupných vyjadrení zástupcov McLarenu mu to nezakázali –, tak rozhodne nie. Ublížil tým však šanciam svojho tímu na titul v oboch šampionátoch? To áno. Aj keď bol jeho manéver na Landa Norrisa v prvom kole nádherný, nebol víťazný. Austrálsky pretekár poriadne riskoval, ale v konečnom dôsledku tým pootvoril dvierka Charlesovi Leclercovi k slávnemu víťazstvu na najdôležitejších pretekoch jeho tímu.

„Na štarte to vyzeralo ako perfektná tímová práca od chlapcov z McLarenu, ktorí všetkým zatarasili cestu a celkom poľahky unikli akémukoľvek nebezpečenstvu,“ napísal vo svojom stĺpčeku po VC Talianska bývalý pilot a dnes komentátor Martin Brundle. „Netrvalo to však dlho.“

„Norris bol opatrný na brzdách do druhej šikany a Piastri prekĺzol pred neho z vonkajšej strany. Norris rýchlo uvoľnil nohu na brzde, ale Piastri sa udržal na vonkajšej strane a prevzal vedenie, hoci takmer došlo ku kontaktu. Norrisovi sa auto skĺzlo, mal slabý výjazd zo zákruty a Charles Leclerc sa nenechal dvakrát núkať, prekĺzol po tráve a pred nájazdom do Lesma sa zmocnil druhého miesta,“ napísal Brundle.

Prečo sa to však stalo? V McLarene zaviedli pre svojich pilotov niekoľko „pápajových“ pravidiel a tie nezakazovali Oscarovi Piastrimu bojovať o víťazstvo. Riskoval pritom až príliš? Pripravil tým McLaren o double? To sú otázky, na ktoré teraz musia odpovedať jeho šéfovia. Brundle však videl situáciu jasne.

„Piastriho jednoznačne nezaujímajú Norrisove titulové šance v súboji s Maxom Verstappenom. Videli sme to už v Maďarsku, kde bez váhania prevzal vedenie v prvej zákrute. Pretekárska duša vo mne tento prístup uznáva. Vďaka tomu Piastri získaval tituly a skončil vo víťaznom aute vo Formule 1. Norris ako majster sveta v rovnakom aute je to posledné, čo mu urobí radosť,“ vyhlásil Brundle.

„To však neznamená, že mu jedného dňa nepomôže, hoci mu už párkrát nepomohol. Pretekárska mentalita a inštinkt zabijaka sú veľmi dôležité,“ dodala britská komentátorská legenda.

Ten má za sebou bohatú, aj keď možno nie rozprávkovú, kariéru a na vlastnej koži zažil, aké to je bojovať s Ayrtonom Sennom o titul alebo zdieľať garáž s Michaelom Schumacherom. Tento Piastriho manéver viedol k dôležitým otázkam o potrebe bezohľadnosti a sebeckosti vo svete Formuly 1, ktoré počas svojich najúspešnejších rokov toľkokrát predviedli veľkí šampióni.

„Spomínam si, ako som sa pri komentovaní maďarských pretekov pýtal, či by to skončilo rovnako, keby si Norris a Piastri vymenili roly. Dodnes na to neviem odpovedať. Viem však, že mnohí bezohľadní a sebeckí majstri sveta, proti ktorým som pretekal, by to neurobili,“ odkázal rozhodne Brundle.

Súvisiace články

Diskusia