logo F1online.skF1online.sk

Alonso: Ani Newey nenapraví naše problémy. Jeden na to nestačí

Fernando Alonso
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 9. 2024

Keby prebiehalo hlasovanie o najväčšie sklamanie tohtoročnej sezóny, Aston Martin by musel patriť k najväčším favoritom. Stajňa zo Silverstone začala vynikajúco minulú sezónu a ani v úvode tej tohtoročnej na tom nebola najhoršie, ale prišiel postupný prepad a Fernando Alonso v súčasnosti len s ťažkosťami poráža Haasy či Williamsy. Podľa jeho slov čaká inžinierov veľa práce.

Keď Lawrence Stroll videl prepad svojho tímu, spustil ďalší zo svojich masívnych náborových programov. Možno si spomeniete, ako sa v roku 2021 hovorilo o dôležitých podpisoch popredných inžinierov top tímov ako Dan Fallows, Eric Blandin či Luca Furbatto? Nuž, títo v súčasnosti vedú technické oddelenie a Strolla neuspokojili.

Kanadský miliardár nikoho z nich nevyhodil, ale v roku 2024 opäť chodil po padoku s veľkou šekovou knižkou. Martina Whitmarsha už čoskoro nahradí v stoličke generálneho riaditeľa skupiny Andy Cowell, pozíciu hlavného technického riaditeľa obsadí Enrico Cardile a vraj je to už len otázka dní, čo Aston Martin oznámi príchod Adriana Neweyho. Bude nás veľmi zaujímať, ako sa toľko kohútov podelí o jedno smetisko.

Pilot tímu Fernando Alonso však pripomína, že na aktuálne problémy stajne zo Silverstone nestačí jeden človek. „Nemyslím si, že je na jednom človeku, aby to napravil,“ vyhlásil španielsky matador. „Je to skôr o tom, čo momentálne máme a čo produkujeme. Potrebujeme pochopiť, čo nás posunie správnym smerom a aké kroky sú nesprávne. Tak sa lepšie pripravíme na rok 2025.“

„Myslím si, že stále máme čas na reakciu. Je začiatok septembra a McLaren sa za štyri mesiace posunul z posledného miesta na pódium. Aj Mercedes bol na začiatku sezóny na našej úrovni a už v tomto roku vyhrali trikrát. Sú to hmatateľné príklady. Nie som teda fanúšik výhovoriek,“ dodal Alonso.

Ten už povedal, že cieľom Aston Martinu pred záverečnou tretinou sezóny je testovať a pripraviť sa na rok 2025. Ešte väčšie plány má tím na rok 2026. Svet Formuly 1 sa rýchlo mení a sezóna 2026 je obrovskou príležitosťou pre všetkých.

„Musíme si uvedomiť, že rok 2026 je veľká méta. Zároveň však ako tím nemôžeme akceptovať, že nie sme súčasťou boja štyroch najlepších tímov. Sú ďaleko pred nami. My sme v súčasnosti za Williamsom, Haasom a VCARB-om. Myslím si, že potrebujeme trochu pozdvihnúť latku a zlepšiť sa,“ odkázal dvojnásobný majster sveta.

Súvisiace články

Diskusia