logo F1online.skF1online.sk

„Korytnačka“ Albon vyhrala preteky so „zajacmi“ Magnussenom a Alonsom

Alex Albon
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 9. 2024

Všetkých najviac zaujíma bitka na čele štartového poľa a za daných okolností je to viac ako pochopiteľné. Nesmieme však zabúdať, že aj v druhej polovici štartového poľa sa nám odohrávajú krásne príbehy. Jeden z nich píše Williams, ktorý sa všemožne pokúša o zlepšenie svojho deviateho miesta v Pohári konštruktérov a v Monze sa mu podarilo stiahnuť stratu na Alpine.

Williams chystá na jesennú časť sezóny veľké balíky vylepšení. Do Holandska priviezol jeden, ďalší by mohol prísť v Baku a ani ten by nemal byť posledný. Tímu po dlhej zime a nákladných nehodách v úvode roka chýbali vylepšenia a až na jeseň sa môže vrátiť do hry.

Zdá sa, že súboj so šiestym RB (34 bodov) a siedmym Haasom (28 bodov) je prehratý, ale Williams rozhodne môže dotiahnuť aspoň ôsmy Alpine, na ktorý v Monze stiahol stratu na sedem bodov vďaka deviatemu miestu Alexa Albona. Ten bol najlepší zo „zvyšku sveta“ v kvalifikácii aj v pretekoch, takže po ich skončení nemal dôvod na nespokojnosť.

„Boli to intenzívne preteky,“ priznal rodák z Londýna. „Nie v zmysle, že by som mal autá všade naokolo, v podstate som bol uprostred územia nikoho, ale Kevin predo mnou sa mi s jeho desaťsekundovou penalizáciou vzďaľoval a Fernando za mnou ma dobiehal na čerstvých pneumatikách. V skutočnosti sme sa teda trápili.“

Nedá sa poprieť, že Haas bol v Taliansku nesmierne silný. Určite bol najrýchlejším tímom v strede poľa a pokojne mohol bodovať s oboma pilotmi. Nakoniec je z toho „len“ desiate miesto a Albon môže za dva body poďakovať aj Kevinovi, ktorý dostal ďalší trest.

„Boli to preteky, v ktorých korytnačka pomalým, pomalým, pomalým tempom zvíťazila nad zajacom. Vedel som, že musím byť konzistentný a dbať na to, aby sa ľavá predná pneumatika neotvorila. Fernando sa blížil a akoby som v pozadí počul hudbu z filmu Čeľuste. Nakoniec sme to však udržali,“ povedal spokojne Albon.

Williams takýto výsledok potreboval ako soľ. Pre tím je to len tretie bodované umiestnenie v sezóne a oživil ním nádeje aspoň na celkové ôsme miesto. Williams má teraz nového jazdca, pripravuje ďalšie vylepšenia a je pripravený na novú ofenzívu.

„Potrebujeme takéto okamihy. V poslednom období sme ich nezažili často a v Zandvoorte sme prepásli svoju príležitosť, keď sme si skutočne mali odniesť nejaké body. Stratili sme pritom niečo na našich rivalov z Alpinu,“ povedal Albon.

„Pomaly sa do toho dostávame. Máme vylepšenia a ďalšie sú naplánované. Dúfajme, že prídu v niektorých z nasledujúcich pretekov a dokážeme dobehnúť Alpine na ôsmom mieste. To je náš cieľ a posledných pár víkendov dokázalo, že máme celkom dobré auto, ktoré je schopné postúpiť do Q3,“ dodal Alex.

Súvisiace články

Diskusia