logo F1online.skF1online.sk

Magnussen nazbieral 12 trestných bodov a čaká ho zákaz štartu

Kevin Magnussen
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala1. 9. 2024

Haas sa v Azerbajdžane bude musieť zaobísť bez Kevina Magnussena, ktorý ako prvý v histórii súčasného trestného systému dostane zákaz štartu. Dánsky pretekár si o to koledoval už dlhšie, ale posledným klincom do rakvy bol súboj s Pierrom Gaslym na VC Talianska.

Kevin Magnussen sa už pred letnou prestávkou nechal počuť, že nebude jazdiť prehnane opatrne a ak dostane zákaz štartu, tak sa s tým vyrovná. Presne to ho teraz čaká. Ako vôbec prvý pilot nazbieral 12 trestných bodov, ktoré od zavedenia súčasného systému znamenajú automatický zákaz štartu na nasledujúcej veľkej cene.

Pred štartom VC Talianska mal Magnussen na konte desať bodov. Tri si pripísal po kolízii s Alexom Albonom v Saudskej Arábii, v Číne ďalšie dva body pre kolíziu s Cunodom a dva body v Miami po nehode so Sargeantom. Tri body mu zas komisári udelili v Miami pre opakované skracovanie si trate počas bitky s Lewisom Hamiltonom. Sebe tým uškodil, ale tímovému kolegovi Nicovi Hülkenbergovi chytráckymi ťahmi pomohol, a vôbec nie prvýkrát.

Komisári mu posledné dva pripočítali po kolízii s Pierrom Gaslym v druhej šikane. Vo svojom verdikte konštatovali: “Aj keď auto Kevina Magnussena malo svoju prednú nápravu pred zrkadlom Pierra Gaslyho, Príručka jazdeckých štandardov špecifikuje, že predbiehajúce auto musí byť vedené ‘bezpečným a kontrolovaným spôsobom počas celého manévra’,” citujú z príručky, ktorú verejnosť ani nemá k dispozícii.

“Komisári rozhodli, že to je prípad Kevina Magnussena, a preto je pilot plne zodpovedný za kolíziu, a preto mu je udelený štandardný trest a trestné body,” skonštatovala FIA. Štandardným trestom bolo pripísanie desiatich sekúnd a dvoch trestných bodov.

Haas teraz musí nájsť za Kevina Magnussena náhradu. Je však vysoko pravdepodobné, že v Baku uvidíme Olivera Bearmana, v prospech ktorého hovorí niekoľko faktorov. Tento rok už absolvoval VC Saudskej Arábie za Ferrari, pravidelne jazdí v piatkových tréningoch za Haas a o rok sa navyše stane jeho oficiálnym jazdcom. Bolo by preto veľkým prekvapením, keby sme o dva týždne v Haase nevideli dvojičku Hülkenberg-Bearman.

FIA napokon oficiálne potvrdila zákaz štartu pre Kevina Magnussena. Zároveň informovala o tom, že po návrate do kolotoča F1 sa mu trestné body vymažú.

Súvisiace články

Diskusia