logo F1online.skF1online.sk

Marko je optimista: Sme na tom oveľa lepšie než v Zandvoorte

Max Verstappen
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík31. 8. 2024

Red Bull nevstúpil do talianskeho víkendu pravou nohou, ale skutočne si počínal tak zle? Pri pohľade na výkonnosť monopostu v posledných týždňoch máme tendenciu sa pozerať na RB20 kriticky, ako keby už nikdy nemal vyhrať, ale Max Verstappen s ním v Holandsku dokázal skončiť na druhom mieste. Monza môže napísať celkom odlišný príbeh a poradca Red Bullu Helmut Marko si to dobre uvedomuje.

Štrnáste a pätnáste miesto v druhom tréningu skutočne nie sú reprezentatívnym ukazovateľom výkonnosti RB20. Podľa Helmuta Marka platí v skutočnosti pravý opak. Monopost je na tom podľa jeho slov oveľa lepšie ako v Holandsku a zvlášť v pretekových simuláciách cíti Red Bull sebadôveru.

„Sme na tom lepšie, než to navonok vyzerá,“ povedal Marko na margo Verstappenovho štrnásteho najrýchlejšieho kola v druhom tréningu. „V kvalifikačnej simulácii sa auto Maxovi odtrhlo v Parabolice. V tom čase bol o nejaké dve desatiny za Norrisom, ale súperi nastavili v piatok výkonnejšie motorové režimy.“

„V pretekových simuláciách, kým sa dostavilo drobenie pneumatík, sme však boli veľmi konkurencieschopní. Gumy sa prepadli trochu radikálne. Tuším, že k tomu došlo, keď spomalil pre pomalšie auto pred ním. Musíme to však vyriešiť,“ dodal Marko.

Ten bol po piatku plný sebadôvery. Aj keď Verstappen skončil v Holandsku na solídnom druhom mieste, jeho strata na víťazného Landa Norrisa bola priepastných 23 sekúnd. V Monze sa podľa poradcu Red Bullu k niečomu podobnému neschyľuje.

„Auto sa hneď od prvého tréningu určite zlepšilo, ale keď sa začnú drobiť pneumatiky, prichádza radikálny prepad,“ povedal Marko. „Drobenie začína už po piatich alebo siedmich kolách, ale prišlo to, až keď sme spomalili. Keď to teda chceme vyriešiť, musíme ísť neustále naplno!“

„Budeme sa musieť rozhodnúť, či pôjdeme na jednu zastávku v boxoch, alebo na dve. Asfalt sa však s každým kolom zlepšuje. Uvidíme, čo to prinesie. Žiadny dážď nepríde, tento víkend jazdí aj Formula 3 a Formula 2, takže si myslím, že by sa to malo zlepšiť. Čím viac sa to zlepší, tým je nižšia šanca, že príde drobenie pneumatík,“ vysvetlil Marko.

Súvisiace články

Diskusia