logo F1online.skF1online.sk

Podľa Leclerca splnili vylepšenia očakávania, Sainz hovorí o „novej Monze“

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 8. 2024

Najdôležitejší víkend pre Scuderiu Ferrari je tu. Na Monzu sa domáci tím špeciálne pripravuje a v tomto roku priviezol na okruh aj vylepšenia, ktoré majú liečiť slabé stránky monopostu SF-24. V piatok sa domáci dostali do boja s najlepšími, keď sa Charles Leclerc aj Carlos Sainz umiestnili v druhom tréningu v najlepšej päťke.

Výsledky piatkových jázd však nie sú veľmi vypovedajúce. Jednak je ešte skoro, ale hlavne sú najlepšie tímy dosť vyrovnané, takže jedna či dve desatiny môže znamenať rozdiel medzi úspechom a neúspechom. Práve tie dve desatiny budú tímy v noci hľadať.

„Bol to celkom pozitívny piatok, ale ako vždy máme pred sebou nejakú prácu,“ povedal po prvom dni domáceho víkendu Charles Leclerc. „Nemôžeme sa spoliehať na to, že dobrý piatok znamená dobrý víkend. V každom prípade to však bol dobrý začiatok, pocit v aute je celkom pekný a zdá sa, že novinky fungujú podľa očakávania, čo je vždy dobrá správa.“

„Teraz sa musíme sústrediť na vyváženie, keďže v tomto smere to bol zložitý deň. Výkonnosť bola celkom dobrá, ale s vyvážením môžeme urobiť pokroky. Sústredíme sa na to a dúfame, že s tým urobíme nejaký krok vpred,“ dodal s nádejou monacký pretekár.

Tímy v piatok potrápila degradácia pneumatík. Tie sa môžu stať kľúčovým faktorom, ale pred nami je ešte jeden celý deň na trati, ktorá sa bude rýchlo vyvíjať. „Myslím si, že nedeľné preteky budú pre každého oveľa náročnejšie, najmä pre nový asfalt, pre ktorý vzrástla dôležitosť práce s pneumatikami. Aj na to sa budeme musieť sústrediť,“ povedal Leclerc.

Ferrari nemalo v Holandsku dobré prvé dva dni, ale v nedeľu monopost ožil. Zdá sa, že v Monze je od prvého výjazdu na trať oveľa bližšie k čelu, ale na domácej pôde sa ráta len víťazstvo, ktoré je Scuderii naďalej veľmi vzdialené. „Sme bližšie než v Zandvoorte, ale McLaren a Mercedes sú veľmi silní. Pred sobotou máme silnú konkurenciu, ale nie sme tak ďaleko ako v Holandsku. To je pred druhým dňom povzbudivé a dúfajme, že aj v nedeľu budeme rýchli,“ dodal monacký pretekár.

Sainz: Pocit na trati je diametrálne odlišný

Zmeny na trati často predchádzajú prekvapeniam. Keď tímy nemajú priestor na adekvátnu prípravu, obvykle ich niečo zaskočí. V Monze sa toho veľa zmenilo, nový asfalt a nové obrubníky prorokujú zaujímavý zvyšok víkendu a presne na to upozorňuje aj Leclercov tímový kolega Carlos Sainz.

„Myslím si, že pre všetkých to bol náročný deň. Usporiadanie okruhu je rovnaké, ale pocit z trate je s novým povrchom diametrálne odlišný a auto je na ňom oveľa viac na hrane v stredne rýchlych zákrutách a pri brzdení do prvej zákruty,“ povedal po piatku španielsky pretekár. „Zatiaľ čo časy na kolo zostali rovnaké, asfalt a obrubníky situáciu zmenili a ocitli sme sa na novej Monze.“

Sainz nedokázal z vcelku pozitívnych piatkových výsledkov Ferrari čokoľvek čítať. Víkend podľa neho zostáva úplne otvorený. „Podľa mňa po dnešku dvojnásobne platí, že výsledky možno len veľmi ťažko čítať. Neviem, kto je rýchly v kvalifikačných či pretekových simuláciách. Rozhodne sa zdá, že McLareny a Mercedesy sú na tom veľmi dobre. My máme záblesky, keď sme niekedy rýchli, ale inokedy, napríklad na rôznych zmesiach, sa trápime. Podľa mňa bude zaujímavé sledovať, kto najlepšie zvládne vyvodiť závery z dnešného prvého dňa,“ povedal Carlos.

Súvisiace články

Diskusia