logo F1online.skF1online.sk

Mick Schumacher nie je výnimočný, vysvetľuje svoje rozhodnutie James Vowles

Mick Schumacher
© LAT Photo/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala30. 8. 2024

Šéf Williamsu James Vowles sa nakoniec rozhodol siahnuť po voľbe, ktorú nikto nečakal. Franco Colapinto má z trojice vytipovaných jazdcov najmenej skúseností, čo ho malo odsunúť za Liama Lawsona a Micka Schumachera, no napriek tomu tento mikrosúboj o sedačku vyhral. Aké sú dôvody?

“Na stole sme mali tri možnosti a všetci ste ich odhalili,” priznal James Vowles v piatok pred médiami. Týmito voľbami boli Liam Lawson z rodiny Red Bullu, rezervný pilot Mercedesu Mick Schumacher a napokon jazdec z akadémie Williamsu Franco Colapinto.

“V Liamovom prípade mi nevyhovoval postoj Red Bullu z hľadiska kontraktu, takže za týchto okolností to ako jedna z možností neprichádzalo do úvahy,” nepriamo potvrdil špekulácie o tom, že Christian Horner chcel právomoc si Liama Lawsona okamžite stiahnuť, na čo Williams, pochopiteľne, nechcel pristúpiť.

Druhou možnosťou bol Mick Schumacher, ktorý má dva roky skúseností z Haasu, navyše pôsobí na pozícii rezervného jazdca Mercedesu, a teda pozná aj pohonnú jednotku. Ralf Schumacher preto skritizoval Jamesa Vowlesa, nuž a rozhodnutie opomenúť jeho synovca označil za “absurdné”.

Vowles uznal, že Mick Schumacher je “schopný pilot”, od svojho pôsobenia v Haase sa zrejme zmenil a zlepšil, ale nepatrí do svetovej extra triedy. “Stáli sme pred rozhodnutím: Posadíme do auta Micka? Myslím si, že Mick by odviedol slušnú prácu.”

“Alebo druhá možnosť: Investujeme do jazdca z našej vlastnej akadémie, ktorý na simulátore odjazdil stovky až tisícky kôl, jazdil v našom monoposte a je jediným pilotom, ktorý v ňom tento rok absolvoval prvý tréning?” spytoval sa sám seba. Nakoniec pred Schumacherom uprednostnil Colapinta. Pred nami bolo rozhodnutie: Investujeme do budúcnosti, alebo investujeme do niekoho iného? Myslím si, že obaja spadajú do kategórie dobrých, ale nie výnimočných jazdcov.”

V tejto veci musíme byť k sebe úprimní. Mick nie je výnimočný, bol by len dobrý,” znie hodnotenie Jamesa Vowlesa. “Mal by oveľa viac skúseností ako Franco, ale budúcnosť Williamsu nie je v tom, že budeme investovať do minulosti. Je v investovaní do talentov, ktoré nám umožnia pohnúť sa dopredu. Keď do akadémie nalievate toľko peňazí, musíte si za tým stáť.”

Britský inžinier vysvetľoval svoje rozhodnutie ešte pred štartom prvého piatkového tréningu. V ňom havaroval Andrea Kimi Antonelli, ktorý je oslavovaný ako ďalšia hviezda svetového motoršportu. Havaroval však už vo svojom druhom ostrom kole.

Vowles vyzdvihol Colapinta ešte pred touto nehodou. “Franco je v šampionáte F2 pred Antonellim. Je pred Bearmanom. Jazdí v MP [Motorsport], ktorý pri všetkej úcte k MP nie je žiadna PREMA, nie je to ART, no odvádza dobrú robotu,” chváli svojho jazdca. “Hodili sme ho do hlbokej vody? Rozhodne, to je stopercentné. Započujte sa však do Francových slov: Hovorí, že je na túto výzvu pripravený. Vie, čo ho čaká.”

Súvisiace články

Diskusia