logo F1online.skF1online.sk

Marko úplne otvorene: Jos má radšej Tota Wolffa než Christiana

Christian Horner a Helmut Marko
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 8. 2024

Po dvoch rokoch miernej hibernácie sa nám Formula 1 v sezóne 2024 poriadne prebrala k životu. Obrovské prestupové šachy (na jazdeckom aj inžinierskom trhu), súboje na trati, vývojová vojna a poriadna dávka zákulisných hier. Tú najväčšiu v tomto roku rozohral Toto Wolff v snahe získať do svojho tímu Maxa Verstappena a podľa viacerých indícií nie je vôbec ďaleko, aby ho získal niekedy v budúcnosti.

Prestup Lewisa Hamiltona do Ferrari a prevalenie kauzy okolo Christiana Hornera nedelil ani týždeň a tieto udalosti postavili sezónu 2024 úplne na hlavu. Šéf Red Bullu sa nakoniec ubránil všetkým obvineniam a podozreniam, ale ako sa neskôr ukázalo, kauza skrývala oveľa hlbšiu politickú hru. Aj tú nakoniec Horner vybojoval vo svoj prospech, ale popri tom sledoval, ako ho opúšťajú jeho najvernejší.

Red Bull v tomto roku opustilo množstvo kľúčových osobností a flirtovanie Tota Wolffa s táborom Maxa Verstappena bolo zrejme veľmi intenzívne. Wolff to všetko preniesol na verejnosť, čím ešte väčšmi sťažil Christianovu pozíciu. Nakoniec však neuspel a minimálne v roku 2025 bude Holanďan pokračovať v Red Bulle. V budúcej sezóne však očakávame reštart prestupových špekulácií.

„Nebol by dobrý šéf tímu, keby sa nesnažil získať Maxa,“ vyhlásil Helmut Marko o Wolffovi v podcaste Inside Line. „Myslím si, že každý špičkový tím by ho chcel.“

„Pokiaľ ide o stretnutie Wolffa s jeho manažmentom, tak všetci žijú v Monte Carle. Keď sa tam nejazdí veľká cena, je to pomerne tiché miesto a nie je tam veľa kaviarní. Je teda úplne prirodzené, že na seba narazíte,“ pokračoval poradca Red Bullu.

Na druhej strane, aj sám Marko pripúšťa, že vzťahy medzi Josom Verstappenom a Christianom Hornerom nie sú nijak vrelé. „Toto Wolff z toho, prirodzene, vytvoril príbeh, ale na druhej strane je pravda, že Jos má radšej Tota než Christiana,“ pripustil Marko.

Aj Helmut sa v tomto roku stal súčasťou špekulácií. Zašlo to dokonca tak ďaleko, že Wolff sa verejne líškal aj jemu, ako keby medzi nimi nikdy predtým neexistovala žiadna animozita. Red Bull dúfa, že Verstappen bude súčasťou dlhodobej budúcnosti tímu, ale história Formuly 1 nie je takýmto príbehom naklonená. Koniec koncov, aj Lewis Hamilton opustil Mercedes.

„Každý kontrakt špičkového pilota F1 má výstupné klauzuly založené na výkonnosti,“ povedal Marko. „V súčasnosti sa Max sústredí na boj o titul rovnako ako celý tím. Musíme sa pozerať dopredu. V roku 2026 prichádza úplne nový súbor pravidiel.“

„Momentálne nikto netuší, kto postaví konkurencieschopný motor. Pozrite, čo sa stalo v roku 2014. Náš motor odrazu zaostával minimálne o päťdesiat koní, alebo aj viac, a nebol spoľahlivý. Naozaj neviete, čo sa stane. Momentálne je však jasné, že Max bude v novej sezóne jazdiť za Red Bull Racing a my mu musíme dať víťazné auto. Potom všetky tieto reči ustanú,“ chlácholí sa Marko.

Súvisiace články

Diskusia