logo F1online.sk

Magnussen pripravuje Schumachera a Mazepina: V aute sa jazdí dobre, ale je pomalé

Kevin Magnussen
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala26. 11. 2020

Aj keď Haas nepatrí medzi najatraktívnejšie tímy vo Formule 1, tento rok je oň veľká bitka. Jej víťazi sa môžu začať pripravovať na to, že si zasadnú do pomerne poddajného monopostu, ktorý je však trochu pomalý, avizuje Kevin Magnussen.

Sergio Pérez už zrejme z boja o Haas vypadol, vo štvrtok sa vyjadril v zmysle, že okrem Red Bullu už inú alternatívu v efjednotke nevidí. Očakávame teda, že sedačky v tíme pod vedením Günthera Steinera dostanú Mick Schumacher a Rus Nikita Mazepin.

“Neviem, či to bude platiť aj pre tých chlapcov, ktorí sem prídu, ale nech to už bude ktokoľvek, myslím si, že sa im v tomto aute nebude jazdiť veľmi ťažko,” zamyslel sa na tlačovke Kevin Magnussen. “Tieto autá sú naozaj veľmi dobré. Častokrát som si pri jazde v ňom povedal, že toto bude naozaj konkurencieschopný čas, pretože som mal z toho taký dobrý pocit.”

“Napokon ale nebol. Sme príliš pomalí, pretože nám chýba trochu zo všetkého. Kvôli tomu sme naozaj nekonkurencieschopní — nie preto, že by sa v aute jazdilo ťažko. Podľa mňa sa im bude zdať veľmi rýchle a jazdu si užijú,” zhodnotil dánsky pretekár.

Podľa Romaina Grosjeana je Formula 1 pre nováčika celkovo veľkou výzvou, no monopost Haasu im to možno trochu uľahčí. “Ako povedal Kevin, toto auto je jemne nedotáčavé. Z tohto pohľadu teda nie je ťažké v ňom jazdiť. Kľúčové bude dostať pneumatiky do pracovného okna. Neviem, ako to pôjde po tejto stránke. Ale všetko bude rýchlejšie, než na čo boli zvyknutí.”

Je otázne, či prispôsobivý a zároveň pomalý Haas nenarobí pri rozvoji Micka Schumachera a Nikitu Mazepina viac škody ako úžitku. Keď Jenson Button spomínal na svoju druhú sezónu vo Formule 1 v Benettone, ako jeden z problémov označil práve ľahko ovládateľný monopost z predchádzajúcej sezóny.

“Prichádzal som z Williamsu, v ktorom sa jazdilo naozaj ľahko a veľmi ľahko sa aj nastavoval,” vyslovil sa pre motorsportmagazine.com Jenson Button. “Zrazu som sa však ocitol v situácii, keď som s autom nevedel pracovať.”

Mladík si veľmi rýchlo navykol na ľahkú jazdu. Keď prišli horšie časy, musel meniť prístup. “Veľa problémov pramenilo z môjho jazdeckého štýlu; brzdil som skôr, v zákrutách som si udržiaval vyššiu rýchlosť. Pri tom, ako bol nastavený Benetton, to však nefungovalo. Bol nastavený pre Giancarla (Fisichellu) a tiež s ohľadom na pohonnú jednotku.”

“Jazdiť v aute z roku 2001 bolo ako jazdiť na smetiaku. Ale môj kolega bol rýchlejší. Naozaj vedel ísť až za hranu, všetka česť: Giancarlo v zlom aute bol ako kráľ. Nikto by ho v ňom neporazil,” doplnil Button.

Schumacherovým fanúšikom zostáva dúfať, že po potenciálne ľahkej sezóne v Haase sa mladý Nemec nedočká podobného prekvapenia ako kedysi Jenson Button.

Súvisiace články