logo F1online.skF1online.sk

Logan Sargeant končí s okamžitou platnosťou. Williams ho nahradí jazdcom z akadémie

James Vowles a Franco Colapinto
© X/Franco Colapinto
Milan Kubala
Milan Kubala27. 8. 2024

Veľká cena Holandska bola posledným klincom do rakvy Logana Sargeanta. Po viacerých nehodách a neuspokojivých výsledkoch sa Williams rozhodol s okamžitou platnosťou rozlúčiť so svojím pilotom. V kokpite ho už od víkendovej VC Talianska nahradí jazdec z akadémie Franco Colapinto.

O konci Logana Sargeanta sa špekulovalo prakticky celé leto, čo nie je prekvapujúce vzhľadom na jeho výkony a očakávaný príchod Andreu Kimiho Antonelliho. Šéf tímu James Vowles však ubezpečoval, že americkému pretekárovi chce dať šancu ukázať, čo je v ňom, no nakoniec sa zlepšenia nedočkal.

Najväčšie šance na jeho nahradenie sa pripisovali Liamovi Lawsonovi a Mickovi Schumacherovi, no Williamsu sa nakoniec nepodarilo, resp. nemal záujem získať do svojich služieb ani jedného z tejto dvojice.

Franco Colapinto momentálne preteká vo Formule 2, kde odštartoval svoju prvú sezónu. V priebežnom hodnotení šampionátu sa nachádza na piatej priečke, na konte má šprintové víťazstvo z Imoly a dve pódiá zo Španielska a Rakúska.

Ak o Francovi Colapintovi niečo môžeme povedať, tak to, že nejde o platiaceho jazdca. Mladík počas celej svojej doterajšej kariéry bojoval s financiami a na rozdiel od svojich bohatších súperov často nemal k dispozícii rozpočet na súkromné testovanie.

Pred vstupom do Formuly 2 sa dokonca na sociálnych sieťach rozbehla kampaň na podporu argentínskeho pretekára, ktorej cieľom bolo nájsť sponzorov a partnerov, ktorí by pomohli financovať jeho kariéru.

Williams ho začlenil do svojej jazdeckej akadémie, kde mal konečne prístup k špičkovým simulátorom, no v kontrakte mal klauzulu: V akadémii môže zostať len pod podmienkou, že si dokáže zabezpečiť sedačku v F2 pre rok 2024.

To sa mu podarilo a vďaka svojim výkonom dnes môže spraviť dieru do pretekárskeho sveta. Bude mať na to k dispozícií zvyšných deväť veľkých cien sezóny F1.

“Je mi cťou, že môžem odjazdiť svoj debut vo Formule 1 s Williamsom. Takto sa rodia sny,” uviedol Franco Colapinto po jeho potvrdení v pozícii náhradníka Logana Sargeanta. “Tento tím má úžasnú históriu a je na misii, ktorej cieľom je vrátiť sa späť na čelo. Neviem sa dočkať, kedy sa toho stanem súčasťou.”

Motokárový šampión a víťaz španielskeho šampionátu F4 si uvedomuje, že ho čaká skúša ohňom. “Vstúpiť do F1 uprostred sezóny bude znamenať veľa učenia sa, no ja idem do tejto výzvy. Som plne koncentrovaný, s Alexom a tímom budem pracovať čo najtvrdšie, aby sme uspeli.”

Súvisiace články

Diskusia