logo F1online.skF1online.sk

Detektív Alonso takmer vliezol pod McLaren: Treba sa inšpirovať víťaznými autami

Fernando Alonso
© X/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala26. 8. 2024

Fernando Alonso prevzal inšpektorskú štafetu po Sebastianovi Vettelovi. Aston Martin sa stále snaží nájsť si cestu späť medzi top tímy a chce si pomôcť aj tým, že sa inšpiruje autami súperov. Španielsky matador tak po pretekoch takmer vliezol pod monopost McLarenu, aby odhalil jeho tajomstvá.

McLaren si do Zandvoortu priniesol niekoľko nových komponentov vrátane vylepšenej podlahy. Práve tá najviac zaujala Fernanda Alonsa. Keď vyskočil zo svojho monopostu, šiel sa najskôr pozrieť na difúzor a podlahu svojho auta, no následne si ju šiel porovnať s riešením na monoposte MCL38 Oscara Piastriho.

Porovnávanie ukončil po približne jednej minúte, počas ktorej chvíľu skúmal svoje auto, chvíľu zas “dominantný” McLaren. “Toto auto v tejto chvíli v šampionáte dominuje. Neustále sa snažíte inšpirovať sa inými autami a z tých víťazných sa toho určite môžete veľa naučiť,” vysvetľoval svoj záujem o papájové auto Fernando Alonso.

“McLaren spravil veľký krok vpred. Na monoposte predstavili veci, ktoré ho výrazne zlepšili, nuž a Red Bull zas predstavil také veci, ktoré ho zhoršili. Keď si to dáte dokopy, vznikne z toho 22-sekundový rozdiel,” poznamenal dvojnásobný šampión.

Fernando Alonso na debrífingu inžinierom istotne reportoval, čo vlastne na aute McLarenu našiel. V prilbe síce má kameru, na ktorej by si to tím teoreticky mohol pozrieť, ale keďže tá je napájaná káblom z kokpitu rovnako ako vysielačka, po vyskočení z monopostu už nenahrávala.

A aj keď McLaren ovládol víkend v Zandvoorte, Fernando Alonso odvážne predpovedá, že v Monze a Singapure bude najsilnejšie Ferrari. “Myslím si, že zo štyroch top tímov je Mercedes tak trochu ako na hojdačke, ale McLaren, Red Bull a Ferrari sú každý víkend kandidátmi na pódium. Napríklad na nasledujúcich dvoch pretekoch [okrem Azerbajdžanu] by malo udávať tempo Ferrari. Z toho, čo sme videli vlani v Monze a Singapure, tento rok zas po Leclercovom víťazstve v Monaku, si myslím, že budú favoriti.”

Aston Martin zatiaľ bude trpezlivo zbierať jeden bod za druhým, alebo sa o to aspoň snažiť. V Holandsku sa mu podarilo obsadiť aspoň desiate miesto, no ktovie, či by ho získal, keby Alex Albon nebol diskvalifikovaný.

Alonso uznal, že bod je azda aj viac, než si Aston Martin zaslúžil. “Ten jeden bod je asi aj príliš veľa na našu rýchlosť. Mali sme však dobrú kvalifikáciu a štartovali sme zo siedmeho miesta, čo nám umožnilo získať tento bod. Potrebujeme sa zlepšiť. Už pár pretekov máme problém držať krok s niektorými tímami zo stredu poľa. Musíme pochopiť, prečo je to tak, a zlepšiť sa.”

Súvisiace články

Diskusia