logo F1online.sk

Smedleyho odkaz Sainzovi: Nechaj si narásť hrošiu kožu, než prídeš do Ferrari

Carlos Sainz
© McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala1. 6. 2020

Jazdiť pre Ferrari je snom každého pilota Formuly 1, no keď začnete žiť tento sen, ľahko sa vám môže stať, že sa zmení na nočnú moru. Rob Smedley pracoval pre Maranello takmer desať rokov a tak vie, o čom hovorí, keď Sainzovi odporúča, aby sa vopred pripravil aj na nehostinné prostredie.

“Nechaj si narásť hrošiu kožu, poriadne hrubú. Budeš ju potrebovať,” odkázal Carlosovi Sainzovi Rob Smedley, ktorý sa k Španielovmu prestupu vyjadril v podcaste F1 Nation. “Ferrari sa stane neoddeliteľnou súčasťou mnohých ľudí, ktorí tam zotrvali dostatočne dlho.”

“Vo Ferrari je veľa vecí nádherných a úžasných, ale Ferrari má aj pár vskutku hrozivých stránok. Hlavne keď sa dostanete na vyššie pozície v tíme, tak častokrát uvidíte obe strany tejto mince,” zdôraznil bývalý inžinier Williamsu, Jordanu, Ferrari a Williamsu. “Na jednej strane si poviete — prečo by som vôbec chcel toto miesto opustiť? Na druhej však zažijete časy, keď bude všetko ťažké a trochu frustrujúce. Musíte sa postaviť tej výzve a stať sa najlepšou verziou samého seba. A to na dennej báze.”

Sebastian Vettel získal počas svojho pôsobenia vo Ferrari štrnásť víťazstiev, no čo je dôležitejšie, dvakrát skončil v Pohári jazdcov druhý. História si však pamätá len víťazov a vo Ferrari to platí dvojnásobne. Preto Tifosi nemôžu považovať éru Sebastiana Vettela v Maranelle za úspešnú.

Rob Smedley o tom tiež niečo vie, veď v roku 2008 bol pretekovým inžinierom Felipeho Massu, ktorému ušiel titul o vlások. “Vo Ferrari som sa naučil, že u nich neexistuje slovné spojenie ‘druhý najlepší’. Byť druhý najlepší nikdy nestačí. Je to kultúra, ktorú si budujú aj v Mercedese. Avšak, keď ste vo Ferrari, tak máte okrem toho na pleciach aj tlak zo strany médií a fanúšikov. Je to národná inštitúcia, je to náboženstvo. Preto tento tlak nikdy, nikdy nepovolí.”

“Stačí, aby ste vyšli z kancelárie do nejakej reštaurácie či na kávu, nemusíte byť ani blízko Maranella, a ľudia vás spoznajú a povedia vám svoj názor na to, čo si o Ferrari a o vás myslia. Proste to tak chodí. Na druhej strane pracovať a byť uprostred tej vášne je niečo neskutočné,” uznal 46-ročný Brit.

Podľa Smedleyho sa pôsobenie vo Ferrari môže stať najlepším obdobím vášho života, “ak to tam zvládnete, ak ustojíte skúšku času”. Ako teda zvládne svoju misiu Carlos Sainz? “Carlosa veľmi dobre nepoznám, ale pripadá mi ako chlapík, ktorému bude to prostredie celkom vyhovovať. Bude ho milovať,” mierne sa poopravil Smedley.