logo F1online.skF1online.sk

Sainz: Čakali sme štyri desatiny, ale nie deväť

Carlos Sainz
© X/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala25. 8. 2024

Po letnej prestávke sa Ferrari prebralo do zlého sna. Carlos Sainz vypadol už v druhej časti kvalifikácie a v prípade Charlesa Leclerca sme videli, ako rýchlo súperi odskakujú. Španiel pripúšťa, že je trochu zaskočený.

Počas troch víkendov bez Formuly 1 si jazdci výdatne oddýchli, no aby v kvalifikácii mohli podať najlepší možný výkon, potrebovali sa dostať späť do formy. Väčšina pilotov na to využila druhý tréning, v ktorom však Carlos Sainz pre problémy s prevodovkou odjazdil len pár kôl. V sobotu mu chýbali.

“Stále som živil nádej, že postúpim do Q3, keďže obyčajne sa veľmi rýchlo viem dostať do tempa,” povedal po vypadnutí v druhej časti Carlos Sainz. Vysvetlil tiež, v čom spočíval jeho hendikep. “Tri týždne som sa nedotkol auta a v piatok som na suchu vôbec nejazdil, mäkkej zmesi sme sa ani nedotkli.”

“S balansom to bolo náročné, s vetrom tiež. Na tejto trati určite nie sme najrýchlejší, no takto sa to nazbieralo. Navyše v druhom sektore som sa dostal do premávky za Nicom, čo ma azda stálo postup do Q3, no možno som bol len optimista, že by sme dokázali preliezť,” zamyslel sa rodák z Madridu.

Keby Sainz absolvoval piatkové tréningy bez technických problémov, mohol skončiť vyššie. Netušil totiž, ako rýchlo sa zlepšujú podmienky na trati, čo si ostatní vyskúšali v druhom tréningu. “V Q2 mi chýbali skúsenosti z piatka, aby som vedel, čo mám spraviť s nastavením predného krídla, s pneumatikami, ako auto pripraviť na nové softy v Q2. Zaplatil som za to. Ako som povedal, po prestávke to nebolo jednoduché, že som v tréningoch nezajazdil žiadne kolo a v kvalifikácii v Zandvoorte som na mäkkej zmesi musel okamžite zabrať.”

Sainzovo vypadnutie je nepríjemné, no ešte nepríjemnejší je pohľad na výsledky Charlesa Leclerca. Aj keby Sainz postúpil do tretej časti kvalifikácie, bitku o pole position by mohol sledovať akurát na veľkoplošných obrazovkách popri trati.

“V závislosti od okruhu sme na posledných pretekoch strácali od dvoch do štyroch desatín na McLaren a Red Bull,” pripomenul Carlos Sainz. “Očakávali sme, že to bude štyri-päť desatín. Deväť desatín je oveľa viac, než sme čakali.”

“Poukazuje to na fakt, že v týchto dlhých sekciách zákrut, ktoré sú v Zandvoorte, máme jasné slabiny. Očakávam, že v Monze a Singapure budeme konkurencieschopnejší, ale teraz sa ukázalo, aká dlhá cesta nás ešte čaká, ak chceme jedného dňa v kvalifikácii poraziť McLaren,” doplnil.

Súvisiace články

Diskusia