logo F1online.skF1online.sk

Alonso cieli na dvojité body, ale nedúfa, že Sainza s Hamiltonom udrží za sebou

Fernando Alonso
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 8. 2024

Fernando Alonso stratil v kvalifikácii na Veľkú cenu Holandska len päť stotín sekundy na Charlesa Leclerca. Piloti Aston Martinu odštartujú do pretekov zo siedmeho a ôsmeho miesta, čo je výsledok, v ktorý možno ani sami nedúfali. Napriek dobrej forme zelených monopostov si však španielsky matador nemyslí, že súboj s Ferrari môže vyhrať.

Nebudeme si klamať, Scuderia je v Holandsku v hroznej forme. Tím to pred víkendom aj avizoval, ale takú veľkú stratu zrejme ani Ferrari nečakalo. Naopak, Aston Martin pricestoval do Zandvoortu s minimálnymi očakávaniami. Fernando Alonso pred víkendom avizoval, že cieľom je zbierať deviate a desiate miesta a využiť zvyšok sezóny na testovanie riešení pre sezónu 2025. Po siedmom mieste v kvalifikácii tak nemohol byť nespokojný.

„Som spokojný, pretože som sa v Q1 a Q2 trápil,“ povedal po sobote Alonso pre F1 TV. „Nebol som spokojný s autom. Bolo to ako lotéria, v deviatej a desiatej zákrute sa mohol výsledok odvíjať od prostého poryvu vetra.“

„Myslím si, že svoje najlepšie kolo som si odložil na Q3. Vietor sa upokojil a mal som šťastie. Presne to v úplnom závere chcete. Som teda spokojný so siedmym miestom a poďme zistiť, či si ho dokážeme udržať aj v nedeľných pretekoch,“ dodal Fernando.

Ten tomu však príliš neverí. V kvalifikácii totiž zdolal niekoľko papierovo silnejších áut a nemyslí si, že ich dokáže udržať za sebou celých 72 kôl. „Uvidíme, či ich dokážeme odraziť, ale obe naše autá štartujú na bodovaných pozíciách a naším cieľom bude udržať obe v najlepšej desiatke,“ povedal o svojich vyhliadkach pred nedeľou španielsky matador.

„Za nami je jedno Ferrari a jeden Mercedes a pre nás je trochu nerealistické dúfať, že ich porazíme. Keď však dokážeme udržať Williams (Fernando v čase rozhovoru netušil o diskvalifikácii Alexa Albona, pozn. red.) a Alpine za sebou, tímu to zabezpečí nejaké body. Presne tie sú naším cieľom,“ povedal Alonso.

Spokojný bol po sobote aj Lance Stroll, ktorý takisto postúpil do Q3 a obsadil deviatu priečku. Po diskvalifikácii Alexa Albona sa však posunul do štvrtého radu po bok svojho tímového kolegu. V pokvalifikačnom rozhovore sa na Kanaďanovej tvári objavil dokonca spokojný úsmev, čo sa pri plnení mediálnych povinností v jeho prípade často nevidí.

„Mal som dobrú kvalifikáciu, ale v Q3 som urobil pár chýb a nedokázal som to poskladať dokopy,“ povedal Stroll. „S vetrom sme sa trápili celý víkend. V kvalifikácii potrebujete tlačiť až na hranu a neviete, čo očakávať v ďalšej zákrute. Určite to bolo náročné, ale na tejto trati je to zakaždým veľká zábava.“

Súvisiace články

Diskusia