logo F1online.skF1online.sk

Ferrari priniesol prvý deň v Holandsku obrovské sklamanie

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 8. 2024

Po návrate z dovoleniek sa dá očakávať trocha ospalosti. Je však dôležité sa dostať čo najrýchlejšie do tempa a striasť letné radovánky. Ferrari sa to však v prvý deň holandského víkendu vôbec nepodarilo a tím mal problémy s rýchlosťou monopostu i spoľahlivosťou.

Spočiatku to nevyzeralo úplne najhoršie, keď Carlos Sainz zajazdil v prvom tréningu štvrtý najrýchlejší čas. Obuté mal pritom stredne tvrdé pneumatiky, zatiaľ čo všetci ostatní nasadili mäkké. Druhý tréning však bol oveľa dôležitejší a možno to bola jediná šanca tento víkend na trénovanie v reprezentatívnych podmienkach.

Ferrari to však vôbec nevyšlo, keď Carlos Sainz už po siedmich kolách odkríval do boxov s poruchou prevodovky – na trať sa už nevrátil – a časy Charlesa Leclerca nestačili na pilotov McLarenu, Mercedesu a Maxa Verstappena. „Bolo to ťažké, ale povedal by som, že sme to očakávali,“ skonštatoval po piatku monacký pretekár.

„Bohužiaľ, nemáme tempo ako chlapci vpredu. Myslím si, že v skutočnosti je to lepšie, ako to vyzerá z pohľadu na časy, ale určite to nestačí na boj o víťazstvo. Naďalej tak máme pred sebou veľa práce a presne to aj robíme. Dúfam, že sa to čoskoro vyplatí,“ povedal s nádejou Leclerc.

Ferrari by tento víkend mohlo pomôcť počasie. Okrem toho je kvalifikácia v Zandvoorte nesmierne dôležitá a práve tá je špecialitou monackého pretekára „Dúfam, že by sa to mohlo podariť a to bude náš cieľ. V kvalifikácii sa pokúsim o mimoriadne kolo, ale keď mám hovoriť o rozostupoch, tak sú príliš veľké aj na nejaké mimoriadne kolo. Ak sa dokážeme dostať aspoň na vzdialenosť dvoch alebo troch desatín, možno s tým môžeme niečo urobiť, ale ak nie, tak nás podľa mňa čaká náročný víkend,“ predpovedá Leclerc.

Jeho tímový kolega Carlos Sainz pricestoval do Holandska s novou zmluvou s Williamsom vo vrecku, ale ani on nemal dôvody na oslavu. V druhom tréningu sa španielsky pretekár v podstate nedostal do hry a pre problém s prevodovkou dojazdil už po siedmich kolách.

„V podstate som dnes nič neodjazdil. Pre počasie som v prvom tréningu absolvoval len tri kolá, ale to platilo rovnako pre všetkých. V druhom tréningu to každý chcel dobehnúť, ale mali sme problém s prevodovkou, ktorý nám znemožnil odjazdiť viac ako len dve alebo tri rýchle kolá. Pokračujeme ďalej spôsobom, ako keby išlo o šprintový víkend, keďže mám v sobotu len jeden tréning na to, aby som sa dostal do tempa,“ povedal Sainz.

Dobrá správa je, že išlo o „piatkovú“ prevodovku, teda už starý a dosť opotrebovaný kus, takže Ferrari bezprostredne nehrozí ďalší trest. To je však stále dosť slabá útecha pri pohľade na súboj McLarenu, Mercedesu a Maxa Verstappena na čele poradia.

„Potrebovali sme oba monoposty na trati, pretože vieme, že toto je jeden z našich najslabších okruhov v celom kalendári vzhľadom na tunajšie tiahle a rýchle zákruty. V tomto smere sme slabší v porovnaní s našimi súpermi. Bolo by pekné, keby sme mohli skúšať veci s oboma autami, ale ako som povedal, v treťom tréningu sa to pokúsime napraviť a dostať sa do formy pred kvalifikáciou a pretekmi,“ povedal Sainz.

Súvisiace články

Diskusia