logo F1online.skF1online.sk

Alonso: Otázky o konkurencieschopnosti ešte musia počkať

Fernando Alonso
© X/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala23. 8. 2024

Premenlivé piatkové počasie a silný vietor komplikoval prácu jazdcom aj inžinierom. V Aston Martine po prvých dvoch tréningoch presne netušia, ako na tom sú. Fernando Alonso vyzýva na trpezlivosť. Vraj až v sobotu sa dozvieme, ako je na tom britská stajňa.

Vo štvrtok sa Fernando Alonso nechal počuť, že Aston Martin bude už na každej veľkej cene bojovať len o deviate a desiate miesta. Tím sa totiž chce čo najlepšie pripraviť na nasledujúcu sezónu, pre ktorú je ochotný obetovať aj tú aktuálnu. Do Zandvoortu si tak nepriniesol žiadne vylepšenia.

Fernando Alonso v druhom tréningu skončil šiesty za Maxom Verstappenom, ale odmietal z toho vyvodzovať nejaké závery. “V tejto fáze víkendu ani nevieme, čo máme na kameru povedať. Druhý tréning sa len skončil a ešte sme neanalyzovali žiadne dáta.”

“Je však fajn, že sme späť. V týchto autách máte pocit, že všetko je také rýchle po štyroch víkendoch bez Formuly 1. Tréningy som si dnes užil, je to fajn trať a fajn auto, ale na otázky o konkurencieschopnosti si budeme musieť počkať do soboty,” odkázal španielsky matador.

Viacero pilotov vo štvrtok upozorňovalo na problémy, ktoré môže spôsobiť silný vietor. Videli sme množstvo výletov do štrku aj pár šmykov. Aké to bolo na trati? “Bolo to náročné. Vietor má byť silný v podstate celý víkend, takže musíme si na to dať pozor. V sobotu to vyzerá na premenlivé podmienky a v nedeľu zas na suché preteky. V sobotu nás však čaká výzva ako v prvom tréningu. Po ňom by sme však mali byť pripravení.”

Vietor vraj v kokpite cítiť takmer na každom kroku. “Určite, cítite to v každej zákrute. Protivietor pomáha týmto autám generovať viac prítlaku, a zadný vietor zas neznášame. Na tomto okruhu sa otáčate aj o 180 stupňov, takže v zákrute cítite tú zmenu smeru vetra dosť výrazne. Všetci sme však na jednej lodi a je to zábava.”

Lance Stroll odjazdil 31 kôl a skončil na jedenástej priečke. Zrejme to však ani nestálo za reč, pretože reportérovi F1 Lawrenceovi Barrettovi sa z neho podarilo vyžmýkať len pár suchých viet. “Niečo sme sa naučili. Je super byť späť v aute, trať je skvelá a na konci dňa bolo fajn, že sme niečo odjazdili na suchu. Jazdí sa tu skvele.”

Súvisiace články

Diskusia