logo F1online.skF1online.sk

Haas navštívil exekútor. Uralkali sa pokúša zabaviť majetok stajne priamo v Holandsku

Haas VF-22 v garáži, Haas ilustračné
© Twitter/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala23. 8. 2024

Od rozhodnutia arbitrážneho súdu vo veci sporu medzi Haasom a jeho bývalým sponzorom Uralkali uplynuli už dva mesiace. Haas i napriek tomu bývalému partnerovi nevyplatil to, čo mu súd prikázal, a tak sa ruská spoločnosť rozhodla pristúpiť k tvrdším krokom. Priamo v Holandsku sa pokúša zabaviť majetok stajne.

Arbitrážny súd už v júni rozhodol, že Haas nemusí vyplácať Uralkali žiadne odškodné za to, že predčasne ukončil sponzorskú zmluvu po vypuknutí vojny na Ukrajine. Na druhej strane mu však prikázal vrátiť vopred vyplatenú čiastku za sezónu 2022, ktorá prislúchala na obdobie od 4. marca do konca roka, keď už Haas s Uralkali prestal spolupracovať.

Za celú sezónu Uralkali vyplatilo americkej stajni 13 miliónov dolárov. Podľa portálu Autosport tak Haas mal vrátiť sumu v celkovej výše 9 miliónov dolárov. Uralkali však tvrdí, že Haas premeškal júlovú dobu splatnosti tejto pohľadávky, a tak sa rozhodlo zakročiť.

V čase zverejnenia verdiktu arbitráže sme si mohli klásť otázku, ako vlastne Uralkali môže vymáhať od Haasu túto sumu. Teraz sme dostali odpoveď. Ruská spoločnosť celú vec ženie až pred holandské súdy a žiada, aby bol majetok Haasu zabavený priamo v Zandvoorte vrátane techniky a monopostov.

Uralkali má v rukách tromf

Súd podľa dostupných informácií vydal predbežné stanovisko v prospech Uralkali. Vo štvrtok sa mali dokonca v sprievode polície objaviť v padoku súdni exekútori, aby posúdili hodnotu majetku Haasu, ktorý má priamo v Zandvoorte.

Haasu bolo zatiaľ umožnené pretekať na veľkej cene v normálnom režime, ale tím bol upovedomený, že ak do skončenia víkendu nebude Uralkali vrátená zostávajúca čiastka, tak majetok tímu nebude môcť opustiť krajinu. Vzhľadom na to, že už o týždeň nás čaká VC Talianska, to môže byť pre americký tím vážny problém.

Tím z Kannapolisu napokon zverejnil tlačové stanovisko, v ktorom ubezpečil, že na vrátení prostriedkov pracuje. Prieťah odôvodnil tým, že sa potreboval poradiť s právnikmi a vrátiť peniaze tak, aby všetko prebehlo v súlade so zákonmi a sankciami uvalenými na ruské spoločnosti.

“Haas má v pláne plne uhradiť spoločnosti Uralkali všetky splatné sumy podľa rozhodnutia arbitráže, a neodporuje voči výške dlžných súm,” uviedol hovorca Haasu. “Spoločnosť Haas spolupracuje so svojimi právnikmi, aby zabezpečila, že platba bude v súlade so všetkými relevantnými sankciami a predpismi USA, EÚ, Veľkej Británie a Švajčiarska. Naďalej budeme spolupracovať so spoločnosťou Uralkali, aby sme v nasledujúcich dňoch definitívne vyriešili túto záležitosť.”

V piatok sa ozvala aj spoločnosť Uralkali, ktorá vyjadrila spokojnosť nad tým, že Haas konečne prestal ignorovať verdikt arbitrážneho súdu. “Sme si vedomí toho, že holandskí exekútori v sprievode polície včera v noci navštívili padok Haasu a spravili inventúru všetkého pretekárskeho vybavenia a ďalšieho majetku. Toto je očakávaný dôsledok toho, že Haas odmietal poslúchnuť rozhodnutie arbitráže, ktoré priznalo Uralkali platbu a pretekárske auto.”

“Verdikt arbitráže bol zverejnený 12. júna s okamžitým účinkom, no Haas ho ignoroval. Haas mal viac ako dva mesiace na to, aby vykonal toto rozhodnutie. Ako bolo predtým oznámené, Uralkali kontaktovalo zástupcov Haasu s možnosťami toho, ako vykonať platbu a kam zaslať predmetné auto, no neobdržalo adekvátnu odpoveď,” pokračuje ruská spoločnosť.

Uralkali naznačuje, že dôvody, ktoré Haas uvádza, sú v prvom rade výhovorkami. “V tejto chvíli a ani v minulosti neexistovali žiadne sankcie, ktoré by Haasu prekážali v plnení si svojich záväzkov, no napriek tomu zostali nesplnené.”

“Sme radi, že po včerajšej návšteve holandských úradov Haas konečne venuje pozornosť rozhodnutiu arbitráže. Spoločnosť Uralkali nežiada nič viac než získať to, čo jej bolo priznané spravodlivým súdnym procesom, a dúfa, že Haas urýchlene napraví vzniknutú situáciu, aby sa mohli všetky strany pohnúť ďalej,” doplnila spoločnosť.

Súvisiace články

Diskusia