logo F1online.skF1online.sk

Aston Martin využije podľa Alonsa zvyšok sezóny na testovanie

Fernando Alonso
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 8. 2024

Ak bude sezóna Aston Martinu pokračovať v tomto duchu až do konca, koncoročné stretnutie s majiteľom Lawrencom Strollom nebude vôbec príjemné. Stajňa zo Silverstone spadla z celkového druhého miesta v úvode minulého ročníka až do stredu poľa. Aston Martin nabral na štvoricu tímov najlepších takú stratu, že podľa Fernanda Alonsa urobí najlepšie, keď investuje snaženie a zdroje na budúci rok.

V úvode ročníka to nevyzeralo úplne pesimisticky. Španielsky matador zažil vcelku pozitívny štart a niekoľkokrát porazil dokonca aj pilotov Mercedesu. Formula 1 mu chutila a výsledky nevyzerali najhoršie. Predĺženie zmluvy s Aston Martinom tak bolo jednoznačným rozhodnutím. Problém nastal po presune do Európy. V Imole nasadil tím vylepšenia a zažil katastrofický víkend. Z tejto facky sa už nespamätal.

V Maďarsku sa inžinieri pokúsili o zvrátenie negatívneho trendu nasadením zmien predného krídla, podlahy a difúzora, ale strata na najlepších bola naďalej priepastná. Alonso to preto pred štartom jesennej časti sezóny nevidí ružovo. „V každých pretekoch bojujeme o deviate a desiate miesto,“ skonštatoval španielsky matador.

„Štyri najlepšie tímy majú pred nami každý víkend náskok 30 až 45 sekúnd. Keď sa chceme dostať do najlepšej osmičky, potrebujeme vypadnutie niekoho pred nami. Pritom ani zisk deviateho a desiateho miesta nie je jednoduchý, vlastne ani to sa nám posledných pár pretekov nepodarilo,“ povedal Alonso, ktorý už pomýšľa na budúcoročnú sezónu.

„Myslím si, že bodovať a dostať sa do Q3 bude naším cieľom každý víkend, ale to sú len výsledky. Za oponou máme množstvo testovacích položiek a veľa nápadov, ktoré chceme vyskúšať v príprave na budúcu sezónu,“ pokračoval španielsky matador.

„To je moja najväčšia motivácia a najväčšia nádej pred zvyšnými desiatimi veľkými cenami. Chceme odpovede na mnohé otázky a chceme zakončiť sezónu s jasnou predstavou. Nezáleží, či budeme na bodoch, ale budúci rok musíme začať na správnej ceste,“ dodal dvojnásobný šampión.

Súvisiace články

Diskusia