logo F1online.skF1online.sk

Niekto musí z kola von. Lawson bude o rok sedieť v jednom z našich áut, hovorí Marko

Liam Lawson
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala22. 8. 2024

Red Bull bude už čoskoro čeliť dileme. Pred sebou má nastúpených piatich jazdcov, ktorí majú pretekať v jeho dvoch tímoch, ale k dispozícii má len štyri sedačky. Komu zostane v rukách čierny Peter?

Je to už takmer rok, čo si Liam Lawson odkrútil premiéru vo Formule 1. Následne ešte pár veľkých cien zaskakoval za Daniela Ricciarda, ale odvtedy len čaká na svoju príležitosť. Čoskoro sa však jeho čakanie skončí. Red Bull mu musí do septembra nájsť sedačku, pretože v opačnom prípade bude môcť odísť.

Tento bič na vedenie červených býkov zrejme funguje, pretože Helmut Marko pred VC Holandska pre Kleine Zeitung potvrdil, že Lawsona čaká povýšenie z pozície rezervného jazdca. “V septembri padne rozhodnutie,” prikývol športový poradca Red Bullu v súvislosti s Lawsonom. “V nasledujúcom roku bude sedieť v jednom z našich monopostov.”

Verstappen, Pérez, Cunoda a Ricciardo. Traja piloti už majú podpísaný kontrakt na nasledujúcu sezónu, ale len dvaja si môžu byť istí svojimi miestami. Nad Sergiom Pérezom totiž stále visí Damoklov meč. “Ak sa Checo konzistentne dokáže vrátiť k svojej normálnej rýchlosti, tak budeme spokojní. Stále sa však objavujú rôzne výkyvy, či je to v kvalifikácii, alebo v istých fázach pretekov. Chýba konzistentnosť, to je ten problém.”

Čo sa stane, ak sa tá konzistentnosť nevráti ani po letnej pauze? Marko nechcel rozoberať jednotlivé eventuality. “Najprv si na to počkajme,” odkázal stroho. Takto neznie uistenie, že Pérez sa stopercentne v Red Bulle udrží…

Mexičana navyše čaká ďalšia zmena, ktorá mu mierne skomplikuje život. Jeho pretekový inžinier Hugh Bird odchádza na rodičovskú dovolenku a nahradí ho Richard Wood. Odhliadnuc od tejto novinky sa však toho veľa nezmenilo.

Zavreté továrne tímom neumožňovali naplno vyvíjať a prinášať “upgrady”. “Ja by som skôr hovoril o downgradoch,” žartoval bývalý pretekár na margo toho, že novinky na monoposte RB20 nepriniesli taký efekt, aký sa očakával. “Ale som optimista. Doteraz sme jazdili pod naše možnosti. V Zandvoorte bude veľmi dôležitá kvalifikácia. Spolu s McLarenom patríme medzi favoritov.”

Súvisiace články

Diskusia